Prvi put s bebom na moru - saveti i preporuke

Prvi put s bebom na moru - saveti i preporuke

Putovanje s bebom na more je nešto što veliki broj roditelja praktikuje. Mnogi se već odluče da se bebom starom tri, četiri meseca pođu na dugačak put iako pedijatri uglavnom ne preporučuju odlazak na more sa novorođenčadi. Iako su morska priroda, vazduh i klima zdravi kako za odrasle tako i za bebe - posebno za one sa disajnim tegobama, odlazak na dug put i drastična promena klime i uslova u kojima beba boravi znatno mogu uticati na njeno raspoloženje i zdravstveno stanje.  

Odlazak sa bebom može biti izuzetno naporan i zahtevan,  a pored psihičke pripreme roditelja na razdražljivost i plač bebe tokom puta i boravka neophodno je da roditelji unapred pripreme gomilu stvari neophodnih za bebu i da se detaljno raspitaju o smeštaju i svim drugim uslovima aranžmana. 

Zdravstveno osiguranje za bebe mlađe od šest meseci

Jedan od glavnih problema koji se često javlja već pri samoj rezervaciji aranžmana je svakako zdravstveno osiguranje za dete s obzirom na to da veliki broj osiguravajućih kuća ne osigurava bebe mlađe od šest meseci. Iako zdravstveno osiguranje nije obavezno imajte na umu da je to ipak vaša obaveza kao roditelja i zato ako na planirate na put sa tek novorođenom bebom prvo se raspitajte da li je moguće da je osigurate. 

Putovanje autom ili avionom sa bebom bolji izbor nego autobusom

Sa novorođenčadima najbolje da putujete autom jer na taj način moći ćete da napravite pauzu ukoliko se beba uznemiri, ako treba da jede ili da bude presvučena. Kada putujete autobusom vozači prave pauze na tačno određenim mestima i beba nije bezbedno smeštena u auto sedištu tako da je auto mnogo bolja opcija. Bitno je da u autu imate klimu koju ćete podesiti na adekvatnu sobnu temperaturu - 20, 21 stepen celzijusa odnosno da razlika između temperature napolju i u autu ne bude veća od 5,6 stepeni. Bebu obavezno stavite u odgovarajuće auto sedište kako je propisano zakonom i uputstvom. Preporuka je da putujete noću jer su temperature niže, a beba će verovatno prespavati deo puta. Ukoliko putujete po danu stavite na prozore štitnike od sunca, a detetu kapu ili šešir na glavu. Ukoliko je beba starija i ima već oko godinu dana putovanje avionom, ukoliko ste u mogućnosti svakako je odličan izbor. 

Kakav aranžman i smeštaj izabrati kada idete sa bebom na more

Aranžman ćete svakako birati u skladu sa vašim finansijskim mogućnostima, ali s obzirom na to da je danas zaista velika ponuda povoljnih aranžmana najbolje je da se što ranije informišete i rezervišete kako ne biste čekali last minute ponude jer tada je izbor prilično ograničen. 


Za roditelje sa bebama bolji su vansezonski aranžmani kao i oni na početku sezone (jun) ili krajem sezone (kraj avgusta, početak septembra) iz više razloga - gužve na granicama su znatno manje pa će samim tim u put biti kraći i manje naporan (ukoliko ne putujete avionom), zatim temperature u sezoni su izuzetno visoke i nepodnošljive čak i za odrasle dok su van sezone (u maju i septembru) idealne. Kada birate mesto raspitajte koja su mesta dobra za porodice sa decom, gde su šire i prostranije plaže, čistija voda, veliki plićak, gde nema talasa i ima igrališta, parkova i drugih sadržaja za decu. 

Jedna od najvažnijih stavki kod izbora smeštaja je blizina plaže jer ukoliko je plaža udaljena pešačenje sa malim detetom nije samo fizički naporno za vas i dete već je i nezdravo. Koža bebe može da izgori iako ste je namazali kremom za sunčanje, a novorođenčad su jako osetljiva i mnogo više im preti rizik od sunčanice, toplotnog udara, dehidratacije, dijareje. 

Takođe, bitno je da imate terasu kako biste u svakom momentu mogli da iznesete dete na vazduh i sušite veš da se u sobi ne bi stvarala vlaga. Važno je da u blizini imate i mesto za parkiranje auta. Bitno je da su i ostali uslovi smeštaja adekvatni i pristojni pre svega u higijenskom smislu odnosno da su sobe čiste i uređene, a veliki plus je ako u sklopu objekta u kojem boravite imate dvorište sa hladovinom, bazenom ili sadržajem za decu. 

Šta je sve potrebno pripremiti i poneti za odlazak na more sa bebom

Lista stvari koje je neophodno poneti za vaše novorođenče je podugačka. Pored osnovnih stvari koje svakodnevno koristite kao što su odeća, pelene, peškiri, posteljina, flašice, sudovi i pribor za jelo, adaptirano mleko ukoliko ne dojite bebu, igračke potrebno je da ponesete svakako kremu sa zaštitnim faktorom namenjenu bebama, šeširiće i kapice kako biste joj lice i oči zaštitili od sunca, gumene sandale za vodu. 

Poželjno je da ponesete i kolica jer čak i ukoliko je beba prohodala brzo će se zamoriti i vožnja u kolicima će joj prijati i uspavati je. Preporučuju se lagana letnja kišobran kolica sa tendom koja šiti od sunca. Preporuka je da ponesete i mali bazen u koji ćete moći da sipate vodu da se zagreje, a i vama i detetu će biti mnogo jednostavnije da se brčka u bazenu pored boravka u plićaku. Takođe, dobro bi bilo da poneste i igračke za pesak i vodu, kantice, lopatice, lopte, prskalice, šlauf/prsluk za plivanje i ostalo kako bi detetu ugođaj bio potpun i kako biste i vi i ono uživali. Preporuka je da ponesete i običnu plastičnu sprej prskalicu u koju ćete sipati vodu da rashladite bebu i sebe. Iako većinu ovih stvari možete kupiti i na moru nije na odmet da ih ponesete. 

Kada je u pitanju garderoba za bebe ponesite dosta odeće, a pored letnjih stvari spakujte i nekoliko odela sa dugim rukavom i nogavicama jer noći mogu biti hladnije. 

Što se tiče ishrane ukoliko vas mrzi da spremate kašice naoružajte se bar sa nekoliko kupovnih za svaki slučaj jer ne možete znati kakav će izbor biti u marketima. Ukoliko planirate da spremate ponesite sudove za kuvanje bez obzira da li ćete ih imati u apartmanu, blender ili štapni mikser. Preporuka je ipak da ponesete gotove kašice jer ne znate kakva će hrana biti u restoranu i koliko će sveže i zdrave namirnice biti u marketima i na pijaci. Ukoliko spremate dohranu preporuka je da ponesete i termos kako biste u svakom momentu imali toplu vodu. 

Kućna apoteka je obavezna kada idete sa bebom na more

Iako imate zdravstveno osiguranje kućna apoteka je nephodna stavka posebno ako idete sa bebom na more. Važno je da ponesete toplomer, neki lek za snižavanje temperature namenjen bebama (npr. paracetamol), termofor za bebe (u slučaju da beba ima grčeve ili proliv), fiziološki rastvor za ispiranje nosa i očiju, sredstva za dezinfekciju rana - troprocentni hidrogen ili sprej oktenisept/povidon jod, sterilnu gazu, vatu, hanzaplast. Takođe, bitno je da zaštitite dete od ujeda komaraca i zato je obavezno da kupite sredstvo namenjeno u te svrhe, a ukoliko ipak komarac ili neki drugi insekt ujede vaše dete trebalo bi da imate proizvod koji suzbija iritaciju, svrab i crvenilo. Važno je da ponesete i kreme protiv ojeda, iritacija i opekotina. Pantenol mast i jekoderm su provereno dobar izbor za bebe u te svrhe i preporučuju ih i pedijatri i patronažne sestre. 

Kako provoditi vreme sa bebom na moru

Kao što zvanične preporuke nalažu bebu na plažu treba da izvodite prepodne od 9 do 11 časova i posle 17,18 časova jer tada je sunčevo zračenje slabije i manje štetno. Ukoliko na plaži ne možete da nađete prirodan hlad obavezno uzmite suncobran. Ukoliko bebu vodite u plićak obujte joj gumene sandale, stavite joj šešir/kačket i obucite joj majicu ili kupaći kostim kako ne bi izgorela na suncu. Bazen sa vodom stavite ispod suncobrana. Bebu obavezno namažite sa kremom za sunčanje pre nego što krenete na plažu i na svakih sat do dva nanesite je ponovo. 

Preporuka je i da rano ujutru prošetate sa bebom obalom jer je jutarnju morski vazduh izuzetno zdrav za disajne puteve. Predveče, uveče je takođe poželjno da prošetate sa bebom (posle 19, 20 časova) i zabavite se sa njom u nekom parku, na igralištu ili šetalištu. 

Ovo su neke od osnovnih preporuka. Odlazak na more sa bebom ume da bude izuzetno iscrpljujuć, ali istovremeno prijatan, zabavan i pun lepih uspomena i zato naoružajte se sa svim neophodnim stvarima, ali i sa optimizmom, dobrom voljom i raspoloženjem pre nego što krenete. 



Коментари