Odeća za bebe - tabele veličina po uzrastu i način održavanja

Odeća za bebe - tabele veličina po uzrastu i način održavanja

Za razliku od odraslih i starije dece bebe znatno brže prerastu odela - za mesec, dva, najviše tri zbog čega se praktikuje odabir garderobe koja je za broj veća od one koja je taman novorođenčetu. Veličine se određuju po mesecima života beba, odnosno po uzrastu. Odmah da napomenem da se na oslanjate na veličine, iz dva razloga, već da garderobu kada kupujete odmeravate uz vaše dete ili uz neko odelce koje već nosi i taman mu je.

Prvi razlog je što razlika u telesnim karakteristikama može biti velika. Neke bebe se rode sa dva i po, tri kilograma, a neke čak sa 5 kg i više, neke su dugačke i mršave dok su druge kratke i bucmaste, neke se brže i više razvijaju i rastu, druge manje.

Drugi razlog je što veličine nemaju ustaljene odnosno propisane dimenzije kao nekada tako da će se često dogoditi da odelca iste veličine budu čak drastično različitih mera koje su vidljive na prvi pogled. Meni se dešavalo i da gornji i donji deo nekog kompleta budu nesrazmerni, npr. gornji dosta manji, uži i kraći, a donji širi ili obrnuto.


Veličine odeće za bebe po uzrastu


Napomena: Odmah da napomenem da postoje odstupanja u veličinama shodno uzrastu u zavisnosti od proizvođača. Do ovoga dolazi jer je kod evropskih i svetski poznatih brendova veličina 56 uglavnom namenjena za uzrast od prvog do drugog meseca, a kod domaćih i turskih proizvođača uglavnom od rođenja do trećeg. Naredna veličina 62 je kod svetskih brendova za uzrast od 2. do 4. meseca, a kod ostalih od trećeg do šestog dok je veličina 68 kod poznatih proizvođača za uzrast od 4. do 6., a kod većine drugih od 6. do 9. meseca itd. 



Zatim, veličina 74 je za uzrast od 6. do 9. meseca kod svetskih proizvođača, a od 9. meseca do navršene prve godine (12. meseca) je veličina 80. Za decu od godinu  do godinu i po dana (od 12. do 18. meseca) kod evropskih brendova je veličina 86, koja je kod većine domaćih i turskih robnih marki namenjena za uzrast od 15. do 18. mesecaKod naredne veličine 92 nema odstupanja kod različitih proizvođača i ona je namenjena za decu od godinu i po do druge godine (od 18. do 24. meseca). I za starije uzraste veličine su iste kod svih robnih marki i raspoređene su na po godinu dana odnosno 98 - od druge do treće godine, veličina 104 - od treće do četvrte godine itd. 


Tabela veličina odela za bebe kod velikog broja domaćih i turskih proizvođača


Tabela veličina odeće za bebe kod evropskih, svetskih i nekih domaćih brendova

Iz ličnog iskustva, bebe u manjem uzrastu (do šest meseci) teško da mogu nositi jednu veličinu tri meseca tako da je po meni prva klasifikacija veličina shodno uzrastu (od 0 do 2. meseca, od 2. do 4. i od 4. do 6. meseca), koja je zastupljena uglavnom kod svetskih brendova i nekih domaćih, tačnija i pravilnija. Moja devojčica je sitnija beba, rođena je sa nepuna 3 kg, a većina odelaca 68 bila joj je taman sa četiri, četiri i po meseca tako da iz mog ličnog iskustva ova veličina je do šest, najviše sedam meseci dok je odelca veličine 62 mogla da nosi najduže do petog meseca koja su joj pritom bila knap ili gotovo mala.

Kod evropskih i svetski poznatih brendova postoje i manje veličine - odnosno 50 za bebe do prvog meseca (što možete videti i u tabeli), a kod nekih čak postoje i veličine 44 i 46 koje su taman samo malim bebama kao što je moja devojčica koja je na rođenju bila dugačka 46 cm. Ona je dobila na poklon jedno odelce veličine 46 i bilo joj taman oko mesec dana, ali ja ne bih rizikovala da uzmem tako malo odelo i razmišljam da li će joj biti taman tako da slobodno možete po rođenju da kupite veličinu 50 ako vam je beba manja ili 56 koja iako joj bude malo komotnija i veća odgovaraće joj već od drugog meseca.

Oznake brojeva veličina za bebe inače bi trebalo da simbolišu maksimalnu dužinu bebe, npr. vel. 62 za bebe dugačke do 62 cm, ali kao što sam već rekla dimenzije odela znatno variraju u zavisnosti od proizvođača iako su iste veličine tako da vam preostaje da izmerite svoju bebu ili da odmerite odelo spram nje.

Ukoliko uzimate odela pre rođenja nemojte kupovati mnogo, dovoljno je 3,4 i uzmite veličine od 56 do 68 jer neke bebe budu mnogo dugačke kao što je prošle godine na svet došla Lenka, kako su je u novinama "Blic" nazvali "rekorderka" jer je bila dugačka čak 65 cm na rođenju što je uvrstilo u pet najdužih beba u Srbiji ikada. To je ekstreman slučaj, mada veliki broj beba varira između 48 i 56 cm.  Ali zamislite samo razliku između moje Lenke - 46 cm i "rekorderke" - 65 cm,  čak 19 cm razlike.

Kakva odela birati za bebe do tri meseca starosti?

Za bebe do trećeg meseca praktičnije je da uzimate jednodelna odela (zeke i štramplice) zbog jednostavnijeg oblačenja kao i ona koja se ne navlače na glavu i zakopčavaju se napred jer je lakše da bebu presvučete kad leži na leđima nego na stomaku. Bebama do trećeg meseca fontanela je izuzetno meka i osetljiva zbog čega je bolje izbegavati odelca koje se navlače na glavu jer ima dosta uskih koja zapinju. Još bolja varijanta su odelca koja umesto dugmića ili kopči imaju rajsfešlus i njih ćete obući ili skinuti za nekoliko sekundi. 

Održavanje i pranje odela za bebe

Većina odela za bebe su od čistog pamuka ili od pamuka u kombinaciji sa elastinom kao i od pliša i somota jer su topli, meki i prijatni za kožu dok je manji broj odela izrađen od sintetičkih materijala ili od teksasa. Nemojte stavljati mnogo praška jer ako se ne ispere dobro može iziritirati osteljivu kožu beba i izazvati čak i osip zbog čega se preporučuje upotreba tečnih deterdženata za pranje. Omekšivače izbegavajte bar prva tri meseca, odnosno na početku možete stavljajti trećinu ili četvrtinu čepa pa posle povećavati na pola kako bi se koža vaše bebe navikla, a vi na vreme uočili da li je sklona alergijskim reakcijama. Omekšivači su mirišljavi i baš zbog toga su prepuni jakih hemijskih supstanci. Postoje i omekšivači koji su blažeg hemijskog sastava i mirisa i namenjeni su za bebi odeću i ako se odlučite za njih kupujte one od priznatih dečjih brendova koji proizvode opremu i kozmetiku za bebe. 

Po pravilu odela od čistog pamuka možete otkuvavati iako na većini etiketa piše da perete na 40 stepeni. Bela i druga odela svetlijih boja sa ne mnogo jakim šarama možete otkuvavati dok previše šarena i tamna odela od pamuka možete prati na 60, najviše 70 stepeni jer bez obzira na kvalitet većina ih pušta boju i bledi vremenom. Možete prati i na 40 stepeni nešto što nije mnogo prljavo ili dete ne dolazi direktno u kontakt sa tim odnosno ne može da ih stavi u usta ili liže. Na 60 stepeni uništava se većina opasnih bakterija kao što je npr. ešerihija koli. Pamučne i frotirske portikle osim ako nisu tamne boje možete otkuvavati dok one koje su postavljene sa gumom perite na 60 stepeni. Sva pamučna odelca peglajte na trojci jer para i visoke temperature ubijaju bakterije koje nisu eliminisane pranjem. Plišane i somotske stvari perite na 40 ili na 60 stepeni ako su jako isprljane npr. ako je propustila pelena i peglajte ih na dvojci. Sintetičke stvari i teksas najbolje je da perete na 30 ili 40 stepeni i da ih peglate ih na dvojci ili jedinici ako je materijal previše osetljiv. 

Ukoliko imate nekog bliskog ili pouzdanog da vam pokloni ili pozajmi odela koja su nosila njegova/njena deca uzmite slobodno upravo jer se većina stvari za bebe može prati i peglati na visokim temperaturama tako da će vaše dete biti bezbedno, a uštedećete i dosta novca koji možete potrošiti na opremu, pelene, dohranu ili bilo šta drugo što treba vašoj bebi, a treba joj hiljadu stvari. 

Коментари