Kako da umirite bebu kada plače?

Kako da umirite bebu kada plače?

Najčešći problem porodilja je kako da umire svoju bebu kada je razdražljiva i plače. Bebe mogu plakati zato što su gladne, zato što su upiškile ili ukakile, zato što imaju grčiće, zato što ih bole desni jer im rastu zubi, zato što su se uplašile nekoga ili nečega, ali takođe mogu biti razdražljive i bez konkretnog razloga zato što jednostavno žele pažnju i bliskost sa majkom ili im se spava.

Dakle, na prvom mestu treba da utvrdite zbog čega vaša beba plače. Ako trpa sve što stigne u usta i grize znači da joj niče zub i u tom slučaju najbolje da joj date glodalicu ili da joj namažete na desni neki od umirujućih gelova specijalno namenjen za bebe. Ako joj prinesete dojku ili cuclu i vuče je jako onda je gladna. Ako joj je mokra pelena onda je verovatno to razlog plakanja.

Ako skuplja noge ka stomaku i grči ruke verovatno ima grčiće protiv kojih su delotvorne kapi namenjene u te svrhe ili čajevi na bazi kima, komorača i anisa kao i stavljanje termofora ili zagrejane krpe/peškira na njen stomak.

U slučaju da imaju temperaturu koja nije posledica odnosno kontraindikacija prethodno primljene vakcine najbolje je da je odvedete kod pedijatra koji će je pregledati i  prepisati terapiju ukoliko je potrebno.

Kako umiriti bebu kada plače bez razloga?

Neretko se dešava da bebe plaču iako su site, presvučene, ne bole ih desni, nemaju grčiće, temperaturu itd. Najčešći razlog ove vrste plakanja je želja da budu u naručju majku i ostvare bliskost sa njom ili jednostavno žele pažnju ili nešto što će im zaokupirati pažnju - igračka, muzika, zvuk i slično. Dešava se da čak i ako majka nosi bebu na rukama i ljulja je ona ne može da se smiri "sama od sebe" zbog čega je dobro primeniti male cake koje deluju brzo, a neke čak gotovo odmah.


"Trikovi" za umirivanje bebe

Prislonite bebu na grudi kako bi osetila bliskost i umirite je bar na trenutak. Ukoliko se već "zacenila" odnosno zinula je, vrišti i ne može da dođe do vazduha dunite joj u lice i istog momenta će stati - ponovite ovaj postupak nekoliko puta sve dok ne počne normalno da diše i ne stabilizuje plač.

Ukoliko počne da se vrpolji ili kmeči dok sisa pomazite je nežno prstom po obrazu kako biste je umirili, a ako uradite to nekoliko puta verovatno će početi da sklapa kapke jer će joj se prispavati. Ako plače i vrpolji se dok leži u krevecu, a ne pomaže ni pevanje mi muzika stavite je na krevet pored sebe, mazite je, ljubite i igrajte se sa njom dok se ne umiri ili ne zaspi.

Bebe vole da slušaju umirijuću muziku ili tiho i umilno pevanje, a glas majke uvek će ih oraspoložiti posebno ako ih uz to i ljuljate. Čim beba počne da plače pevajte joj tiho neku dečju pesmu ili joj govorite psssst ili ššš ššš ššššš jer ih zvuk strujanja vazduha umiruje kao i bela buka odnosno rad električnih uređaja kao što su fen, aspirator, kalorifer i slično. Takođe, žuborenje ili šum vode iz česme deluje kao sedativ na bebe.

Ovo su vrlo efikasni trikovi za umirivanje beba koje koriste žene širom sveta. Neke bebe najlakše se umire uz muziku i pevanje, neke uz zujanje električnih uređaja, ali ukoliko plaču toliko da ne mogu da dođu do vazduha siguran "trik" je da im dunete (duvate) u facu sve dok se ne umire.

Коментари