Pripremanje kašica za bebe

Pripremanje kašica za bebe 

Uvođenje nemlečne hrane bebama preporučuje se od navršenog četvrtog do šestog meseca. Prvo se daju kašice sa žitaricama (pirinač, kukuruzno brašno), potom povrće koje nije teško za varenje kao što su krompir i šargarepa kao i voće (kruške, jabuke, banane itd.) izuzev citrusa (jer su kiseli) kao i crvenog voća (jagode, maline i drugo) i orašastih plodova (orasi, lešnici itd.) koji su jaki alergeni pa ih zbog toga ne valja uvoditi pre navršenih godinu dana života.

Od mesa prvo se uvodi piletina (belo meso na početku odnosno sa navršenih šest meseci), a potom junetina, teletina, ćuretina i drugo. Svinjsko meso se ne preporučuje u ishrani pre nego što novorođenče napuni godinu dana jer je mnogo masno. 

Kako da pripremate kašice za bebu? 

Kašice za bebu se do osmog meseca pasiraju jer beba nema dovoljno zuba ili ih nema uopšte i ne zna da žvaće i guta kako treba. Naravno, vi možete i ranije i kasnije početi da seckate hranu na sitne komade u zavisnosti da li vaša beba to prihvata, zna da žvaće i ne izbacuje komadiće iz usta. 

Kašice od žitarica 

Pirinač, kada se dobro skuva i malo odstoji da nabubri, jako je mek tako da ga ne morate ni pasirati ili ga možete malo izgnječiti kroz cediljku. Takođe, možete kupiti i pirinčano brašno koje ćete pripremiti slično kao i palentu odnosno sipati ga u ključalu vodu i kuvati ga oko tri minuta uz mešanje. 


Kašice sa povrćem i mesom - koliko dugo se kuvaju i kako se pripremaju?

Ukoliko nemate blender ili štapni mikser skuvano povrće i voće možete pasirati tako što ćete ga viljuškom ili kašičicom gnječiti kroz metalnu odnosno žičanu cediljku dok ne postane kašasto. Meso ipak morate pasirati u blenderu ili sa štapnim mikserom. 

Svo voće, osim banana, poželjno je kuvati do osmog, devetog meseca dok se želudac ne navikne na čvrstu hranu i ne formira se crevna flora koja je kod beba nedovoljno razvijena. Da bi voće bilo skuvano potrebno je oko deset minuta, a za povrće, osim pasulja, od 15 minuta do pola sata. Kada beba napuni osam, devet meseci možete početi da stavljate i prstohvat soli u hranu.

Kuvanje mesa može trajati od 15, 20 minuta do sat vremena uglavnom. Pileće belo meso, posebno ako je mlado, biće skuvano za 15 minuta dok je za kuvanje mlade junetine potrebno oko 45 minuta do sat vremena, a ukoliko je stara i žilava i do sat i po. Najbolji način da proverite da li je meso ili povrće kuvano je da ga probodete viljuškom - ako je mekano onda jeste. Ako pripremate kašicu sa junetinom prvo možete staviti meso da se kuva oko pola sata, a potom dodati povrće koje usled preduge izloženosti visokim temperaturama gubi više vitamina i hranljivih materija.

Hrana se uvodi postepeno što znači da tri, četiri dana treba dajete vašoj bebi jednu novu namirnicu zbog mogućih alergijskih reakcija jer ako odjednom pomešate više različitih nećete znati na šta je vaše dete alergično. 

Ja sam praktikovala da u svaku kašicu stavljam po jedan manji krompir zato što je neutralnog ukusa i daje kašastu (pire) formu za razliku od zelenog povrća (spanać, blitva, brokoli i drugo) koje kašice čini vodenastim čak i ako se kuva sa mesom. Postepeno uvođenje namirnica je dobro i zbog navikavanja bebe na ukuse koje ona kasnije prepoznaje i prihvata ih ili ih odbacuje. 

Grašak, koji se uglavnom daje od navršenog osmog meseca, takođe daje kašastu (pire) formu, ali ima specifičan prepoznatljiv ukus koji se jasno oseća prilikom uzimanja hrane i zato nije preporučljivo da ga često stavljate u kašice jer pomešani ukusi mogu stvoriti "konfuziju" kod novorođenčeta šta voli, a šta ne voli da jede. 

Pored krompira često sam ubacivala i šargarepu koje je "najotpornija" na kuvanje, odnosno u njoj ostaje sačuvano najviše vitamina, pre svega provitanima A odnosno Beta-karoten koji je dobar za vid i kožu. 

Kada počnete da seckate hranu onda možete posebno odvojiti namirnice i davati ih u odvojenim zalogajima da dete oseti ukuse. 



Коментари