Kako zaštiti bebu od sunca tokom leta?

Kako zaštiti bebu od sunca tokom leta? 

Bez obzira na nasleđeni svetao ili taman ten bebe imaju mnogo osetljiviju kožu od odraslih i starije dece zbog čega je neophodno da ih uvek dobro zaštite od jakog sunčevnog zračenja kao i da ih ne izlažete jakom suncu. Po preporuci pedijatara bebe se izvode napolje do 11 časova prepodne i posle 19 časova, jer tada sunce nije jako, što se posebno odnosi na letnji period. Naravno, bebu možete izvoditi i popodne, ali je svakako uvek morate dobro zaštiti.

To podrazumeva da je namažete sa kremom sa visokim zaštitinim faktorom, (UVA/UVB 50), zatim da joj na glavu stavite šešir ili kačket. Ukoliko je izvodite u kolicima obavezno navucite tendu, posebno u periodu od 12 do 18 časova. Ukoliko niste u hladu nemojte se zadržavati duže od pola sata, sat na jakom suncu.

Kada su u pitanju kreme sa zaštitnim faktorom postoje one posebno namenjene za kožu beba koje su naravno dermatološki testirane. Većina velikih kozmetičkih proizvođača ima kolekcije za bebe. Razgovorala sam sa dosta majki. I dok su neke koristile isključivo sredstva za sunčanje za bebe druge su decu mazale običnim tj. kremama za odrasle sa visokim zaštitnim faktorom. I jedne i druge nisu imale zamerki odnosno nisu primetile nikakve nus pojave, opekotine i osipe kod svojih beba.

Ja sam za moju devojčicu kupila Chicco zaštitinu kremu za bebe sa faktorom 50. Možda bih i uzela običnu kremu sa tim faktorom, ali problem je što ona ima izuzetno osetljivu kožu zbog čega mi je i pedijatar rekao da za kupanje i negu koristim medicinsku kozmetiku za nju (Sebamed i slično), ali ja sam se u ovom slučaju odlučila za Chicco jer je testirana na osetljivoj koži i vodootporna je.

Muž i ja imamo svetao ten i osetljivu kožu i nisam htela da rizikujem. Jednom sam izašla napolje posle 17 časova i nisam joj namazala ruke već samo noge jer ih tenda od kolica nije pokrivala. Na rukama su joj se nakon šetnje pojavile crvene tačkice (kao sitne bubuljice) koje su prošle posle nekoliko dana. To je bila iritacija odnosno osip od sunca tako da je od tada obavezno mažem celu ako su velike vrućine i jako sunce čak i kada je oblačno.

Kada kupujete kremu za sunčanje za bebu možete pitati pedijatra ili farmaceuta u apoteci za savet. Bebe imaju osetljivu kožu tako da je visok zaštitni faktor - UVA/UVB 50 neizostavan kao i pokrivanje beba peškirom ukoliko ste na plaži, stavljanje šešira ili kačketa, korišćenje suncobrana, tende - dakle što manje direktne izloženosti jakom suncu.


Коментари