Recept dr Nestorovića za prirodnu kremu protiv UV zračenja

Branimir Nestorović, pedijatar, alergolog i pulmolog u Univerzitetskoj bolnici Tiršova, gostujući u "Jutarnjem programu" rekao je da je na delu manija zaštite od sunca. On savetuje korišćenje prirodnih preparata, a ima i recept za prirodnu kremu protiv UV zračenja.

Sunčanje ubrzava starenje, pa samim tim i pojavu bora i treba naći meru u tome, naročito tokom letnjih meseci, napominje dr Branimir Nestorović. Po rečima dr Nestorovića korisno je i dobro provoditi minimum sat vremena dnevno na suncu, a krema koju preporučuje možete sami napraviti i koristiti je tokom sunčanja.

Kako napraviti kremu dr Nestorovića

Njegov savet je koristiti kremu za sunce od prirodnih sastojaka, koja ima faktor zaštite od 48.

​Sastojci: 80g maslinovog uljam 10g ulja semenke maline, 10g cinkove paste.

Ova krema štiti kožu tokom sunčanja, a pri tom je potpuno prirodna, kaže doktor. 

"Osamdeset odsto maslinovog ulja, deset odsto ulja od koštica maline i deset odsto cink-oksida, koji se može uzeti u obliku paste u apoteci. To kad pomešate je potpuno sigurno i bezbedno", kazao je Nestorović u "Jutarnjem programu" i dodao da je recept potpuno bezbedan i delotvoran. 

Ne preterujte sa mazanjem!

Nestorović kaže i da ne treba preterivati sa kremama za zaštitu od sunca, jer uopšte nisu bezopasne.

"Zamislite sada na plaži ili u bazenu kada hiljade ljudi uđe namazano u vodu. Te kreme se razlažu u vodi i vi onda tu hemiju ponovo upijate preko kože", kaže Nestorović, napominjući da se treba mazati, ali da ne treba preterivati.

Roditelji, PAŽNJA!

Što se tiče dužih putovanja, Nestorović navodi da roditelji treba obavezno da ponesu dovoljno vode i da brinu o tome da se deca redovno hidriraju.

"Najvažnije je da ponesete dovoljno tečnosti i to vode u staklenoj ambalaži ili čaj u termosu", kaže Nestorović.

Prema njegovim rečima, danas je na delu ta manija zaštite od sunca.

"Kažu sunce je štetno. Ultra-ljubičasti zraci oštećuju oči, ali za to imate naočare za sunce. Što se kože tiče, suncu se ne treba izlagati u periodima kada je najveći indeks zračenja. Ali treba reći i da je sunčanje neophodno za život", ističe ovaj pedijatar. 

Dr Nestorović je naveo i da je za opekotine meduza, ali i za ubode insekata najbolje koristiti prirodne "preparate" - presecite paradajz ili krastavac na pola i istrljajte mesto koje treba da tretirate. Kada je reč ubodu ježa, savetuje da ne pokušavate ništa sami već da odete kod lekara: "Bodlje obično ulaze malo dublje i prave ozbiljnije zapaljenje, tako da tu ne bi trebalo primenjivati domaću radinost".

 Izvor: Kurir Stil/Mondo

Iskustvo moje drugarice sa kremom protiv UV zračenja dr Nestorovića

Kada je u pitanju krema za sunčanje dr Nestorovića moja poznanica je napravila prošle godine kada su išli na more i rezultat je da ni ona, muž, ni deca nisu izgoreli. Jelena baš kao i ja ima izuzetno osetljivu kožu na sunce kao i njen sin i ćerka, koji su mali, tako da sam ja odlučila da napravim kremu ove godine. 

Gde nabaviti sastojke za prirodnu kremu za sunčanje i koliko koštaju?

Ulje od semenke maline možete naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane i cena je oko 700 dinara za pakovanje od 50 ml dok cinkovu pastu možete kupiti u gotovo svim apotekama. Cena cinkove paste varira u zavisnosti od proizvođača. Uglavnom su manja pakovanja od 5 ili 10 grama oko 100 dinara, a pakovanja od oko 30, 35 g oko 300 dinara. Ipak, manja pakovanja nekih proizvođača takođe su oko 300 dinara. S obzirom na to da je cinkova pasta univerzalan proizvod slično npr. pantenolu nema značajne razlike u kvalitetu, a za ovu kremu za sunčanje potrebno vam je 10 g cinkove paste. Maslinovo ulje je dostupno u gotovo svim marketima i radnjama zdrave hrane, a najbolje je naravno da uzmete hladno ceđeno i što kvalitetnije što vam i prodavci mogu preporučiti. Cena 500 ml maslinovog ulja je od oko 500 do 1500 dinara u zavisnosti od vrste i proizvođača, a postoje i manja pakovanja i od 250, 300 ml s obzirom na to da vam je za ovu kremu potrebno 80 ml maslinovog ulja. 

Toliko od mene u ovom postu. 


          

Коментари