Kako da starije dete prihvati bebu?

Za većinu roditelja dolazak drugog deteta predstavlja veliki izazov ne samo po pitanju obaveza kojima moraju prilagoditi gotovo sve svoje planove i organizovati vreme u skladu sa njima već i u pogledu pripreme starijeg deteta na bebu kao novog člana porodice. 

Deca različito reaguju na vest o rođenju bebe u zavisnosti od više faktora. Pored ličnih osobina deteta na njegov odnos prema novorođenčetu utiču porodični odnosi, a pre svega pažnja i posvećenost koju dobija od roditelja kao i njihov stav i odnos prema deci. 

Najveći problem upravo predstavlja manjak pažnje nakon dolaska prinove s obzirom na to da oko bebe ima dosta "obaveza" koje iziskuju dosta vremena i veliku posvećenost zbog čega se starija deca često osećaju ugroženo i zapostavljeno. 

Kada i kako se manifestuje ljubomora 

Prve znake ljubomore već mogu pokazivati deca uzrasta od godinu i po dana jer tada postaju u određenoj meri svesni svojih i tuđih postupaka i njihovih uzročno-posledičnih veza. Ljubomora se najčešće manifestuje do četvrte godine. Ukoliko je razlika između dece sedam i više godine ljubomora uglavnom izostaje jer je dete u tom uzrastu već dosta formirano kao ličnost i ne oseća se ugroženo. Naprotiv, deca starosti sedam i više godine mogu čak pomoći u odgajanju mlađeg brata ili sestre.

Ljubomora se manifestuje u pogledu traženja pažnje roditelja - plakanje, vrištanje dok su roditelji sa bebom ili kroz druge vidove ružnog i neuobičajenog ponašanja kako prema roditeljima tako i prema samoj bebi, mlađem detetu. 

Na koji način suzbiti ljubomoru starijeg deteta prema mlađem

Ispoljavanje ljubomore nikako ne treba ignorisati. Sa detetom treba pričati i objasniti mu da je to njegov brat, sestra i da treba da ga voli i mazi. U skladu sa tim treba ga što više ga uključiti u poslove oko bebe - presvlačenje, pokrivanje, igranje i drugo, ali i odvojiti bar sat vremeno sedmično kada će majka biti sama sa starijim detetom dok npr. otac šeta bebu ili da otac bude sa njim dok majka npr. uspavljuje novorođenče. 

Starijem detetu treba pričati da je dobar brat, sestra, da ga njegov mlađi brat, sestra voli, da će se igrati zajedno kada poraste, prohoda i progovori, odnosno kroz razgovor stvarati prisan i blizak porodični odnos na relaciji roditelji-deca kako bi dete shvatilo da nije ugroženo. 

Ispoljavanje ljubomore roditelji treba da suzbijaju na samom početku jer ako roditelji ne reaguju kako treba i dozvole da se dete loše ponaša kasnije uglavnom bude teže da prihvati mlađeg brata, sestru. Ukoliko znaci ljubomore ne jenjavaju to je jasan pokazatelj da roditelji treba da promene odnos prema starijem detetu i da razgovaraju s njim na drugi način. To znači da dete kroz komunikaciju i igru sa njima treba da se oseti voljeno i prihvaćeno, a ne zapostavljeno i otuđeno. 

Detetu je najbolje pokazati ljubav i pažnju kroz igru, uključivanje u aktivnosti koje roditelji obavljaju oko bebe, ali i u kućne poslove i sve ono što je detetu zanimljivo. Dete takođe treba što više maziti, držati u krilu ili naručju i pokazivati nežnost na druge načine. 

Ukoliko ljubomora ne jenjava i pored truda roditelja to može značiti da  komunikacija sa detetom ne ide u dobrom smeru. Kod preteranih izliva besa i ljubomore bilo bi dobro odvesti dete kod pedagoga ili psihologa koji će proceniti detetovo psihičko i emotivno stanje i posavetovati vas šta da radite i kako da razgovarate sa njim. 




Коментари