Ko su gore tračare - muškarci ili žene?

Ko su gore tračare - muškarci ili žene?


Muškarci lažu više, ali žene lažu bolje kaže fraza poznata mnogima što u prevodu navodi na to da su žene lukavije kada su laži u pitanju i na perfidan način prikrivaju istinu i maskiraju stvarnost. Shodno tome bilo bi logično da su žene i perfidnije tračare iako neka istraživanja pokazuju da žene tračare više, ali da mušarci to rade na "prefinjeniji" način ili kako bi to rekli "sa stilom" što se pre svega odnosi na način verbalne komunikacije i ogovaranja. 

Dakle, lažu bolje i tračare više, a muškarci lažu više i perfidno ogovaraju. Glavna razlika je u tome što žene tračare "sočno" sa puno detalja, zapažanja, reakcija dok muškarci uglavnom pribegavaju "spontanom" komentarisanju npr. kolege ili situacije na poslu gde pritom diskretno kaži ili nametnu svoje mišljenje ili stav. 

U ljudskoj prirodi je da "trpaju nos" tamo gde mu nije mesto odnosno u tuđe živote i to je nešto što se ne može značajno promeniti, a kamoli iskoreniti i upravo zato su rijaliti programi toliko popularni jer publika ima stalan uvid u "privatne živote" drugih pri čemu se poistovećuje sa njim, podržava ih ili ih kritikuje i osuđuje. 

Danas su učesnici rijalitija između ostalog tema ogovaranja i komentarisanja mnogih ljudi. S druge strane ljudi najčešće vode abrove u ljudima iz njihove bliže ili šire okoline, kolege sa posla, komšije, rodbina itd. 

Istraživanja pokazuju da su omiljene teme ženskih tračeva druge žene - njihov fizički izgled, ljubavni život, zatim vesti, aktuelnosti u zemlji i svetu koje su u sferi njihovog interesovanja, ljubavni problemi i dileme, seksualni odnosi i iskustva, tv serije i rijalitiji emisije, momci i muževi njihovih drugarica i drugih žena, svekrve i poznate ličnosti. 

Muškarci prema istraživanjima najviše vole da tračare o pijanstvu njihovih drugara i ortaka, vestima iz zemlje i sveta koje ih zanimaju kao npr. sportske utakmice, o životima drugova iz školskih dana, koleginicama na poslu - šta su obukle, rekle, kako se ponašaju, da li izazivaju reakcije muškaraca, zatim o drugim glasinama i tračevima koje su čuli, seksualnim iskustvima svojim i tuđim, platama, pozicijama i nadređenima na poslu. 

Muškarci uglavnom najviše tračare na poslu, ali i u kafani ili kafiću dok žene pretežno komentarišu i "pretresaju" novosti i tračeve na kafi u kafiću, kući ili na drugom mestu. Muškarci vole da iznose sočne detalje kada su seksualna iskustva u pitanju dok žene to prećutkuju ili pričaju o tome u kratkim crtama. Zanimljivo je da se 30 odsto anketiranih muškaraca u istraživanjima izjasnilo da im je dobar trač skoro kao dobar seks, a prema istraživanjima kojim je obuhvaćeno pet hiljada muškaraca oni provode čak 76 minuta dnevno u tračarenju. 

Muškarci više ogovaraju kolege sa posla dok žene mogu da provedu oko pola sata u ogovaranju poznatih ličnosti ili fizičkog izgleda i stila oblačenja njihovih drugarica i poznanica. Za razliku od muškaraca koji se neznatno bave svojim i tuđim fizičkim izgledom u tračarenju žene vrlo često upoređuju sebe sa drugim ženama kada su lepota, moda i mršavljenje u pitanju. 

I na kraju istraživanja su pokazala da tračarenje oba pola opušta i oslobađa stresa tako da je to izduvni ventil mnogima. Samo treba imati meru i ne preterivati u ružnim komentarima i osudama pogovoto kada su u pitanju privatni problemi i intimne stvari. 

Коментари