Crteži dece pokazuju karakteristike njihove ličnosti

Crteži dece pokazuju karakteristike njihove ličnosti

Poznato je da se u psihologiji koriste razni testovi sa crtanjem koji mogu ukazati na psihička stanja i  karakter osobe. Kako kod odraslih tako i kod dece crteži daju odgovor na pitanje kakvo je psiha vašeg deteta i kako se ono nosi sa problemima, da li je introvertno, ekstrovertno, da li je bojažljivo, uplašeno, agresivno i niz drugih karakteristika i osobina.

Upotreba boja na crtežu

Pored samog crteža na kojem psiholozi tumače svaki detalj i celokupnu sliku, upotreba boja takođe jasno govori o ličnosti i osećanjima vašeg deteta. Ako neka boja preovladava to znači da je određena osobina izraženija od ostalih.

Plava boja simboliše smirenost i uravnoteženost i karakteristična je za decu koja su brižna i imaju razvijenu socijalnu inteligenciju.

Za razliku od nje crvena boja može ukazivati na agresivnost ili na stalnu potrebu za uzbuđenjima i radoznalost što je neretko slučaj kod hiperaktivne dece.

Žuta boja na dečjim crtežima je simbol infantilnosti (detinjatosti, nezrelosti) odnosno ona pokazuje da je vaše dete veselo, razdragano i ima izraženu empatiju, a može biti pokazatelj i inteligencije.

Zelena boja je karakteristična za decu koja su sklona potiskivanju emocija, ali može upućivati na to da je vaše dete umetnička duša i da želi da bude drugačije od svojih vršnjaka.

Ako na crtežu dominira ljubičasta boja to znači da je vaše dete sigurno u sebe i preuzima inicijativu. Takva deca uglavnom organizuju igru, druženje i slično odnosno imaju osobine vođe.

Roze boja na crtežu ukazuje na to da dete ima izraženu potrebu za ljubavlju i poštovanjem ne samo ukućana već i okoline.

Crna boja upućuje na inteligenciju i na racionalno razmišljanje, strah i samokontrolu ponašanja i postupaka. Za razliku od mnoge dece koja žele sve da probaju i vide ova deca svesna su mogućih rizika i posledica i zato izbegavaju sve za šta smatraju da je štetno za njih i može da im naudi. Na primer neće se penjati na visoke i nebezbedne konstrukcije itd.

Braon boja na crtežu znači da vaše dete vodi računa o higijeni, redu u kući i da posprema za sobom i ostavlja stvari na svoje mesto.

Bela boja je kao i crna simbol straha pa ukoliko na crtežu vašeg deteta ima puno praznog (belog) prostora verovatno se boji emotvine praznine i ima potrebu da mu roditelji odrede granice u ponašanju i postupcima.

Upotreba prostora na crtežu

Kada je upotreba prostora na papiru ukoliko je crtež fokusiran na vrh papira to predstavlja izraženu ambicioznost u izboru zadataka i ciljeva koje dete samo sebi postavlja ili to čine roditelji, vaspitačica. Na stepen ambicioznosti kod ovakve dece dosta mogu uticati roditelji usmeravanjem deteta ka određenim interesovanjima, ali uvek treba pritom da vode računa da su zadaci i ciljevi koje ima postavljaju usklađeni sa njihovim željama, interesovanjima, talentom itd.

Crteži koji ispunjavaju celokupnu površinu papira ukazuju na decu koja dosta zavise od odraslih, imaju izraženu samokontrolu i potrebu da se dokazuju.

Crtež koji je u skladu sa veličinom papira ukazuje na uravnoteženu ličnost.

Ukoliko crtež prelazi ivice papira to može ukazivati na izražen egoizam, samoživost, nizak prag tolerancije dok su deca koja stalno ispravljaju crtež, docrtavaju, brišu, precrtavaju samokritična i skromna.

Ukoliko su figure na crtežu dodiruju dno papira to ukazuje da vaše dete razmišlja racionalno i da stoji "čvrsto na zemlji".

Šta simbolišu figure na crtežu 

Sunce na crtežu u dečjoj podsvesti je simbol oca, a kuća majke i na osnovu načina kako su oni nacrtani može se zaključiti kakav je odnos deteta sa roditeljima - privržen, otuđen itd.
Prozori simbolišu introvernost ili ektrovernost deteta. Ako su npr. zatvoreni i sa rešetkama dete je zatvoreno i povučeno. 







Коментари