Prirodni lekovi za kijavicu i zapušen nos

Prirodni lekovi za kijavicu i zapušen nos

Sa hladnim jesenjim i zimskim danima dolazi i sezona prehlada, gripa i raznih virusnih i bakterijskih infekcija, a kijavica, zapušen nos kao i upaljeno grlo i kašalj najčešće su tegobe koje se u tom periodu javljaju kod ljudi.

Pored kapi i sprejeva za nos, raznih tableta i praškova koji se rastvaraju postoji dosta prirodnih lekova koji vrlo efikasno ublažavaju i otklanjaju simptome prehlade. Naravno, ako je i posle tri. četiri dana korišćenja prirodnih preparata stanje nepromenjeno ili se pogoršava svakako treba da odete na pregled kod lekara koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju.

Prirodni lekovi za kijavicu i zapušen nos: 

Biber je poznat po svom efikasnom delovanju na upaljeno grlo i nos posebno ako ga jedete u vrućoj, po mogućstvu domaćoj kokošijoj supi. Ako stavite više bibera u supu obavezno pored sebe stavite čašu vode u slučaju da počnete da kašljete. Biber je jak začin i trenutno će iziritirati vaše grlo i nos, ali će pročistiti vaše disajne puteve i ublažiti prehladu jer ima protivupalno dejstvo.

Ren takođe ima vrlo sličan efekat na disajne puteve kao i biber i ukoliko je prilično ljut poželjno je da uz sebe imate čašu vode ukoliko vam zasuze oči i procuri nos od "ljutine". Ren možete jesti kao dodatak jelu, a možete i njegov koren staviti u ključalu vodu i inhalirati se.

Kantarinovo ulje suzbija različite vrste upala i infekcija i regeneriše kožu i sluzokožu. Ukoliko vam nos curi ili ja zapušen natopite štapić za uši ili komadć vate sa kantarionovim uljem (najbolje sa domaćim) i utrljajte ga u nosne šupljine. Ovo radite tri, četiri do pet, šest puta dnevno i videćete koliko će vam se disajni putevi pročistiti. Ja sam probala i meni je pomoglo. Takođe, ako vam je sluznica nosa isušena i upaljena kantarionovo ulje će je u potpunosti regenerisati.

Inhaliranje sa čajevima i eteričnim uljima je takođe odličan prirodni lek za zapušen nos. Inhaliraćete se tako što ćete u uži i dublji sud sa proključalom vodom staviti bosiljak, nanu, neku drugu biljku ili eterično ulje (eukaliptus npr, a postoje i ulja od biljnih mešavina namenjena za inhalaciju koja se mogu kupiti u apotekama), a potom ćete na glavu staviti peškir i nagnuti je iznad posude i duboko udisati i izdisati.

Rastvor morske soli je poznat lek za upaljene sinuse i zapušen nos. Postoje rastvori u vidu sprejeva koji se mogu nabaviti u apotekama, a možete i sami kupiti morsku so i rastvoriti je u destilovanoj vodi.



Коментари