Kalendar vakcinacije beba i dece i novosti

Kalendar vakcinacije beba i dece i novosti 

Ono što sve roditelje i majke zanima je koje sve vakcine njihova deca treba da prime, zatim u kom periodu kao i koje su moguće kontraindikacije nakon vakcinacije. Kalendar obavezne imunizacije u Republici Srbiji propisuje tačno vreme (kod beba mesec, a kod starije dece godinu starosti kada treba da budu vakcinisana).
Vakcinacija predstavlja unos oslabljenih virusa ili njihovih omotača (tzv. antigena) u organizam sa ciljem stvaranja antitela na određene viruse i bakterije odnosno oboljenja. Većina vakcina daje se intravenski (putem igle i šprica), a znatno ređe oralno i nazalno.

Vakcinacija može biti odložena ukoliko zdravstveno stanje bebe ili deteta nije u redu. Za vakcinaciju je nephodno da dete bude potpuno zdravo jer oslabljen imunitet, čak i usled obične prehlade ili upaljenog grla može izazvati ozbiljne kontraindikacije i trajne posledice po zdravlje deteta.

Najčešće kontraindikacije nakon vakcinacije su povišena telesna temperatura kao i crvenilo i blagi otok na mestu uboda. Kod bilo kakvih nus pojava treba da se posavetujete sa pedijatrom da li je potrebna upotreba lekova i određenih tretmana (kao što su hladni oblozi) da bi se one ublažile i otklonile ili ipak nije preporučljivo i zato nemojte ništa da radite na svoju ruku.


Kalendar vakcinacije dece od rođenja do 14. godine života 



Na rođenju u porodilištu: BCG - protiv tuberkuloze HB - prva doza protiv hepatitisa B


Drugi mesecu: druga doza HB


U trećem mesecu: DTP - prva doza vakcine protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja

OPV - prva doza vakcine protiv dečje paralize
HiB - prva doza protiv bolesti koje uzrokuje hemofilus infulence tip B

Sa navršena tri i po meseca: druga doza DTP vakcine, druga doza OPV vakcine
i druga doza HiB vakcine


U petom mesecu: treća doza DTP, OPV, HiB HB vakcina


Sa navršenih 12 do 15 meseci: MMR vakcina - protiv morbila (malih boginja), rubeola i zauški

Sa navršenih 17 do 24 meseca: prva revakcinacija DTP i OPV 

Sa sedam godina (pre upisa u osnovnu školu): druga revakcinacija DT - protiv difterije i tetanusa i OPV i prva revakcinacija MMR 


Sa 12 godina: HB - vakcinacija dece koja nisu primila sve tri doze po rođenju, u prvom i šestom mesecu


Sa 14 godina (u osmom razredu osnovne škole): treća revakcinacija DT i OPV

Podaci o kalendaru vakcinacije preuzeti su sa sajta Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Uvođenje vakcine protiv streptokoke pneumonie 

U martu ove godine (2018.) u kalendar obavezne imunizacije uvedena je i vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonie koja može izazvati ozbiljna oboljenja kao što su meningitis - upala moždanih ovojnica, zatim upala pluća i niz različitih blažih i jačih infekcija. Ova vakcina u svetu je obavezna već deset godina, a prema statističkim podacima u svetu godišnje od oboljenja izazvanih streptokokom pneumoniom umre oko pola miliona dece. 


Prva doza ove vakcine davaće se bebama sa dva meseca, a naredne dve doze (druga i treća) u razmacima od po šest nedelja dok će revakcinacija biti godinu dana nakon treće doze.



MMR vakcina


Kada je u pitanju MMR vakcina, kako mi je moj pedijatar objasnio, nova MMR vakcina od stare se razlikuje jer ne sadrži oslabljene viruse morbila, rubeola i zauški već samo omotače tih virusa, a takođe ne sadrži belančevine iz jajeta tako da su bezbedne jer ih bez problema mogu primiti i deca koja su alergična na jaja što nekada nije bio slučaj. Naime, nekada su deca pre nego što navrše godinu dana trebala da probaju belance jajeta kako bi se ustanovilo da li su alergična na njega i u tom slučaju, u zavisnosti od procene pedijatra, vakcinacija bi bila odložena ili čak potpuno izbačena ako je alergijska reakcija mnogo jaka. 


Obavezna vakcinacija za upis u obdanište


Takođe, od ove godine pored novčanih kazni za roditelje dece koja nisu vakcinisana zakonom je propisano da prilikom upisa deteta u obdanište roditelji moraju da prilože karton vakcinacije i potvrdu od lekara da je dete uredno vakcinisano odnosno da je primilo sve vakcine jer u suprotnom dete ne sme biti upisano u vrtić. 

Коментари