Šta je potrebno za organizaciju svadbe i koliko sve košta?

Šta je potrebno za organizaciju svadbe i koliko sve košta?

Organizacija svadbe u današanje vreme svakako nije "lagan posao", a za mnoge predstavlja glavobolju. Kako biste izbegli bespotreban "stres" i nerviranje bitno je da znate koje korake po tom pitanju prvo da preduzmete odnosno prvo treba da napravite redosled i spisak stavki koje treba da uradite, a potom ih precrtate ili otkačite kao obavljene kako biste mogli da odahnete.

Najvažnije stavke su budžet, broj gostiju, muzika, sala 

Sala, restoran

Prva i najvažnija stvar je da stavite na papir budžet sa kojim raspolažete jer nema svrhe da tražite  salu, bend i sve ostalo za koje nemate dovoljno novca. Naravno, troškovi zavise i od broja gostiju koje takođe uglavnom usklađujete sa vašim budžetom pa je poželjno da napravite bar okviran spisak  gostiju (oko 100, 120, 150, 180, 200 itd.)

Preporuka svih iskusnih ljudi koji se bave organizacijom svadbi je da prvo nađete i rezervišete bend, a potom prostor (salu, restoran, hotel i drugo) jer od muzike najviše zavisi dobar provod i atmosfera što je i osnovna svrha slavlja. Ukoliko vam izbor benda nije prioritetan onda možete prvo rezervisati i salu.

Moja preporuka je da prvo proguglate i raspitate se o salama i restoranima odnosno napravite spisak onih koje vam se sviđaju i odgovara vam njihov prostor i pozovete da se informišete o cenama, uslovima slobodnim terminima ili odete lično da ih vidite ukoliko to vlasnik zahteva što je i najbolja opcija. Na taj način ćete suziti krug onih koje planirate da zakupite u skladu sa slobodnim terminima bendova.

Cene zakupa prostora sa hranom i pićem, za slavlja su skuplje u većim gradovima, i uglavnom se kreću od 20, 25 do 100 evra po mestu, nekad čak i više, dok u manjim gradovima stolica za gosta košta od oko 15 evra pa naviše.

Muzika

Dakle, sledeća stavka je da se raspitete o bendovima i napravite spisak onih koje ćete pozvati da se informišete o cenama, probi, slobodnim terminima. Stavite na papir sve uslove i termine sala i bendova i razmislite šta se najbolje uklapa i šta vam najviše odgovara. Nekada i nećete imati mnogo izbora i zato treba što pre da odlučite jer termini koji vam odgovaraju u roku od nekoliko dana mogu biti već rezervisani.

Cene bendova dosta variraju u zavisnosti od njihove popularnosti, kvalieta i broja članova. U manjim sredinama bendovi koštaju od oko 400 do 1.200 evra sa naručivanjem muzike dok je cena programske muzike, bez naručivanja, uglavnom duplo skuplja odnosno ne košta ispod 700, 800 evra, a doseže i do tri, četiri hiljade. Postoje bendovi koji sviraju isključivo programsku muziku i imaju odlično organizovan nastup i repertoar, naravno u dogovoru sa vama. Ukoliko želite da dovedete poznate pevače i pevačice to vas može koštati i nekoliko desetina hiljada evra. 

Nakon odabira muzike i prostora sledeći korak je da zakažete opštinsko, crkveno venčanje, a postoji mogućnost i da matičar dođe u salu što je nekoliko hiljada dinara skuplje nego kada se to obavi u zgradi opštine.

Ostale stavke - pozivnice, fotograf i snimatelj, burme, venčanica, dekoracija sale, torta i drugo
Kada ste rešili najvažnije stavke ostaje niz drugih stvari za rešavanje među kojima ima dosta sitnica i detalja koje i te kako zahtevaju dosta novca iako se naizgled ne čini tako.


Pozivnice za svadbu

Pre svega, potrebno je da naručite pozivnice za goste što možete učiniti putem interneta na sajtovima firmi koje se time bave i imaju zaista širok asortiman ili se možete odlučiti i za neku lokalnu štampariju. Cene odštampanih pozivnica po komadu, u zavisnosti od vrste i naručene količine (za veću količinu usluga štampanja je povoljnija), kreću se od 30,35 do pa do 250, 300 dinara. Štamparije uglavnom ne štampaju ispod 50 pozivnica pa vam npr. za 50 najjeftinjih pozivnica (tanji karton i lošiji kvalitet izrade) treba oko 2.500 dinara (20 evra) dok vam za 50 skupih treba oko 100 evra.

Brojevi za stolove

Štamparije uglavnom pored pozivnica štampaju i brojeve za stolove pa ako budete imali određen raspored sedenja to je još jedna stvar koju treba da naručite mada ih možete i sami odštampati ili ispisati.


Kutija za koverte 

Danas su popularne ukrasne kutije sa prorezom za koverte koje gosti donose. Koštaju u proseku oko 20 evra, a mogu biti jefitnije i skuplje. Naravno, ukoliko imate ideju i vremena možete kupiti materijal (karton, ukrasni papir i drugo) ili običnu ukrasnu kutiju i napraviti prorez na njoj što su uglavnom jefitnije varijante.


Fotograf i snimatelj 

Cene usluga fotografisanja i snimanja takođe dosta variraju - npr. 200 fotografija za mladence sa foto albumom košta oko 12.000 dinara (100 evra), 300 je oko 150 evra (odnosno 60 dinara po fotografiji), ali može biti i mnogo skuplje jer postoje profesionalni fotografi i foto-video studija za čije ćete usluge morati da izdvojite i oko 1000 evra. Fotografije za goste se naplaćuju od 150 do 200 dinara uglavnom. Ukoliko nemate novca ili ne želite snimatelja ne morate ga angažovati, ali fotogragaf se podrazumeva posebno što gosti žele da imaju slike.

Snimanje se uglavnom naplaćuje po količini i kvalitetu snimljenog materijala (full hd rezoucija je skuplja varijanta) odnosno po dvd-iju. Jedan snimljeni dvd je oko 5.000 dinara, ali može biti i skuplje. Vi naravno određujete šta će se snimati (da li samo ceremonija ili i pre toga, da li celo slavlje ili samo deo) i koliko dugo će se snimati.

Za snimanje i fotografisanje slavlja, u zavisnosti od toga šta ste naručili kao i od samih cena usluga, treba da izdvojite od 300 do 1000 evra, nekad čak i više. Takođe, treba što pre da zakažete jer se kod mnogih termini brzo popune.

Burme

Cene burmi imaju veliki raspon cena. Par najklasičnijih tankih zlatnih burmi (2,3 mm) bez ikakvog rada koštaju od 16 do 18 dinara. Pristojne burme (debljina 4 mm) sa diskretnim radom su od oko 200 do 300 evra. Naravno postoje i burme ekskluzivnih zlatara čije cene dosežu i do dve, tri hiljade evra. Takođe, možete kupiti i srebrne burme koje su uglavnom pet, šest puta jeftinije od zlatnih.


Ukrasno jastuče za burme

Ovo jastuče deo je običaja venčanja u zapadnim zemljama i postalo je popularno i kod nas iako nije nešto praktično osim što je lepo na izled jer se burme na njemu vezuju sa trakama pa je malo nezgodno kada pop treba da ih uzme zbog čega kum mora voditi računa da drži jastuče u ravnom položaju kako ne iskliznule prilikom odvezivanja. Ukrasni jastučići koštaju od 500, 600 do dve, tri hiljade dinara. Možete ga i sami napraviti ukoliko želite. Kutija koju dobijate uz burme svakako je bolje rešenje, a možete kupiti i neku posebnu ukoliko želite.

Darovi za kumove

Po našim običajima kumovima se kupuju darovi što podrazumeva i njihove partnere i decu ukoliko ih imaju. Muškarcima se uglavnom kupuju košulje, ženama takođe dolazi  obzir nešto od garderobe (bluza, košulja itd.) ili neki komad nakita (minđuše, lančić i drugo), a može i parfem. Ranije su se kumovima poklanjali jastuci, jorgani, pečenje i ti običaji i danas su prisutni, ali se slabije praktikuju. Deci možete kupiti nešto od garderbe ili neku igračku shodno uzrastu.

Venčanica

Danas je ogromna ponuda venčanica i svečanih haljina i možete naći nešto što odgovara vašem ukusu ili je možete i sašiti ako želite neki određen model ili neke posebne detalje. Venčanice se uglavnom iznajmljuju jer je cena za prodaju duplo i troduplo skuplja od cene iznajmljivanja iako neki saloni praktikuju rasprodaju modela od prethodnih godina po ceni iznajmljivanja, eventualno malo skuplje.

Postoje ekskluzivni saloni koji isključivo ili mahom imaju brendirane venčanice i u njima su cene modela od prethodnih sezona uglavnom od 300, 350 evra pa naviše dok novi modeli koštaju od 600, 700 evra pa do 1.500, 2.000 evra. Takođe, za brendirane venčanice neretko se potpisuje ugovor sa modnom kućom (brendom) za nadoknadu štete ukoliko dođe do toga što uglavnom ne važi za stare modele. Unikatne venčanice domaćih modnih kreatora koštaju od oko 1.200 evra pa naviše.

U salonima koji u ponudi imaju venčanice proizvođača na veliko, i za koje se ne potpisuje nikakav ugovor osim možda reversa, cene variraju od 100 evra (jednostavniji modeli bez žipona, skplje čipke, perlica itd.) dok modeli sa bogatijim radom koštaju od 150 evra pa do 600, 700 evra najčešće. U cenu iznajmljivanja u većini salona ulazi i prateća oprema (veo, torbica, ukrasi za kosu, bolero ili nešto drugo u zavisnosti šta ima u ponudi). Ukoliko ne šijete venčanicu poželjno je da je što pre rezervišete za šta je uglavnom potrebno da date određeni avans.

Cipele, sandale

Pored venčanice potrebne su vam i cipele. Postoje cipele za venčanje napravljene uglavnom od satena u beloj ili šampanj boji sa ili bez detalja. Obavezno razgazite cipele pre svadbe i ponesite ravnu i udobnu obuću da se preobujete - sandale, baletanke, espadrile, patike (starke koje u poslednje vreme mlade sve češće nose umesto cipela) jer teško da ćete izdržati 8,10,12 sati u štiklama. Možete uzeti i salonke ili sandale u nekoj drugoj boji (crvene, plave zbog čuvenog svadbenog običaja da mlada nosi nešto staro, novo, pozajmljeno, plavo i crveno). Mlade crvene cipele često kombinuju sa crvenim ružem, noktima ili bidermajerom od crvenih ruža, ali takođe kombinuju i druge boja cipela i raznih detalja.

Salonke ili sandale koštaju od oko 20 do oko 50, 60 evra, ali naravno mogu biti i mnogo skuplje ukoliko su u pitanju brendirane.


Frizura, make up 

Poželjno je da i frizuru i šminkanje zagovorite ranije (bar mesec, dva). Sa frizerom se možete dogovoriti kakvu biste frizuru želeli ili pronaći na internetu ili u katalozima nešto što vam se sviđa i pokazati mu. Frizuru uskladite uz venčanicu, šminku i vaš oblik lica odnosno ako je venčanica romantična onda i neka npr. punđa bude takva - ležerna, opuštena. Najbolje je da zakažete i probu frizure kako biste videli kako vam stoji i ako biste nešto eventualno htele da promenite.

Većina mladi zagovara profesionalno šminkanje što je i najbolja opcija jer pored toga što dobro šminkaju profesionalni šminkeri koriste skupu i kvalitetnu šminku koja je vrlo postojana i neće vam spasti i razmazati se posle tri, četiri sata čak i ako se preznojite. Takođe, možete reći šminkeru šta želite i pokazati mu sliku nekog make up-a i posavetovati se sa njim i zakazati probu.

Cene svečanih frizura variraju od 1.500 do 3.000 dinara uglavnom, ali mogu biti i skuplje ako želite kosu da prepustite u ruke poznatim i popularnim frizerima. Profesionalno šminkanje košta od 1.500 dinara do četiri, pet hiljada. Mnoge šminkeri ne rade u kozmetičkim salonima već u svom stanu, kući i uglavnom su jeftiniji od ovih prvih.


Parno odelo, košulja, cipele

Cene parnog odela za mladoženju se kreću od oko 100 do oko 500 evra, a može biti i skuplje ako su u pitanju ekskluzivni brendovi. Neka parna odela imaju i prsluk, a neka su bez njih. U trendu su teget, svetlo plava, bež i svetlo krem odela iako klasične boje crna i siva nikad ne izlaze iz mode. Pored odela mladoženja treba da kupi i košulju čije cene se kreću od oko 20 do oko 60 evra, ima i skupjih naravno. Nepogrešiva boja košulje je čisto bela koja je sinonim za eleganciju. Kaiš i cipele su naravno neizostavni i trebaju da budu iste boje i ukombinovani sa bojom odela. Cene kožnih kaiševa su od oko 1.500 do pet, šest hiljada dinara dok su elegantne muške cipele od oko pet do oko 12.000 dinara, a brendirane naravno mogu biti mnogo skuplje. I na kraju kravata ili leptir mašna koje daju posebnu notu otmenosti su bitan detalj, a koštaju od oko hiljadu do nekoliko hiljada dinara.

Mladenačka torta

Mladenačka torta se kao i ostale naplaćuje po kilogramu koji košta oko 1.500 dinara i više. Naravno, što je spratnost torte veća ona je skuplja. Klasična torta na tri sprata uglavnom ima od osam do 10 kilograma pa njena cena varira od oko 100 do 150 evra. Možete pogledati slike i kataloge torti u poslastičarnici ili gde već želite da naručite, pronaći na internetu ili jednostavno objasniti šta želite. Tortu treba da zagovorite desetak dana do dve, tri nedelje pre svadbe.


Dekoracija sale i rasveta

Dekoracija sale obuhvata satenske navlake i trake (mašne) za stolice, cvetne ikebane, balone, ali i elegantne svećnjake i niz drugih ukrasa. Dekoracije su danas vrlo popularne iako ne morate uopšte da dekorišete ako nećete osim prednjeg čela (mladenačkog stola) što se nekako podrazumeva.

U nekim salama u cenu mesta ulaze satenske navlake i trake koje inače koštaju od pola do evro i po komadu. Takođe, neki restorani imaju svoju rasvetu što je slučaj i sa nekim bendovima koji imaju i aparate za izbacivanje dima i balončića od pene, ali svakako ukoliko to nema u ponudi možete posebno iznajmiti ukoliko želite.
Cene najčešće variraju od 100 do 300 evra.
Cvetne dekoracije imaju veliki cenovni opseg u zavisnosti od vrste ukrasa i cveća. Danas su vrlo popularne one sa cvećem u staklenim čašama i vazama pa tako ikebana sačinjena od dva, tri jefitnija cveta (margarete npr.) u čaši za vino košta oko evro dok one u ogromnim čašama i vazama mogu koštati i oko 20, 30 evra. Naravno, po vašoj želji na stolovima može biti jedna ili više ikebana ili u kombinaciji sa stilskim svećnjacima ili nekim drugim ukrasima. Cene većih ikebana ili njih dve, tri u prednjem čelu su od oko 20, 30 evra pa naviše.

U dekoraciju spadaju i baloni različitih veličina i oblika, uglavnom punjeni helijumom, koji su troduplo skuplji od običnih i koštaju do 100 do 1000 i više dinara po komadu.

Ukoliko dekorišete sve stolove to vas može koštati od 50 do čak oko 1000 evra i više. Dekoraciju i neizostavni bidermajer koji košta od oko 1.500 do šest, sedam hiljada dinara treba da zagovorite, kao i tortu, desetak dana do dve, tri nedelje pre slavlja.

Kada se svede račun skromna svadba za 100 do 200 gostiju koštaće vas od oko 4.000 do oko 6.000 evra. Naravno, može biti i dosta otmenija i drastično skuplja u zavisnosti od vaših mogućnosti i želja jer pored svih "standardnih" stavki, čije cene dosta variraju, mnogi kupuju vatromete, iznajmljuju old tajmere, limuzine, kočije, fijakere i izdvajaju novac za razne stvari da bi imali svoje slavlje iz snova.






















Коментари