Carski rez i oporavak – moje iskustvo i bitne informacije

Carski rez i oporavak – moje iskustvo i bitne informacije

Porođaj carskim rezom je operacija prilikom koje se seče materica iz koje se potom vadi novorođenče nakon čega se uterus i stomak zašivaju. Oporovak nakon ovog porođaja je u većini slučajeva duži i teži nego posle prirodnog. 

Kada i zašto se radi carski rez?

Indikacije za ovaj operativni zahvat mogu biti različite, a najčešće su karlični položaj ploda odnosno kada su umesto glave noge bebe okrenute ka porođajnom kanalu, zatim blizanačke i druge višeplodne trudnoće, zdravstvene komplikacije sa plodom (nepravilan srčani rad i drugo), zdravstvene komplikacije kod trudnice (visok krvni pritisak, povišeni trombociti i niz drugih). U ređim slučajevima indikacije su i premale mere raspona kukova i veličina ploda odnosno ako trudnica ima preuske kukove, a beba je krupna ginekolog će proceniti da li je potreban porođaj carskim rezom.


U mom slučaju razlog da se doktorka odluči na carski rez bila je redukovana količina plodove vode odnosno ostalo je vrlo malo zbog čega sam morala da se porodim za dan, dva iako mi je termin bio za pet dana. Dodatna indikacija bili su uski kukovi. Od drugih porodilja sam čula da je porođaj „na suvo“ odnosno kada ima malo ili nema uopšte plodove vode mnogo teži i bolniji. Meni je sigurno desetak dana do dve nedelje svakodnevno oticala plodova voda u malim količinama, ali ja sam za svetlo žutu tečnost mislila da je pojačano belo pranje pred porođaj što se trudnicama vrlo često dešava.

Doktorka je me je pregledala ručno i utvrdila da je grlić uloživ za vrh prsta što znači da je spolja blago omekšan, ali nije otvoren dok je pomoću ultrazvuka utvrdila da je plodova voda gotovo istekla. Nakon merenja kukova zakazala mi je carski rez za sutradan. Bila sam u šoku, ali me je glavna babica uverila da je to najbolja opcija jer sam sitna i da bi mi prirodni porođaj bio težak. 

Imala sam blagu dozu panike pre operacije, ali sam bila i smirena jer sam znala da će sa bebom 99 % biti sve u redu jer neće biti nepredviđenih komplikacija kojih sam se bojala, na primer da se ne zaglavi u porođajnom kanalu.

Totalna i spinalna anestezija kod carskog reza

Operaciju su mi radili u totalnoj anesteziji iz koje sam se malo teže probudila i nisam mogla odmah da prodišem jer mi se nos zapušio zbog hroničnog alergijskog rinitisa pa mi je anesteziolog stavio cevčice sa fiziološkim rastvorom u nos kako bi mi oslobodio disajne kanale. Malo traumatično iskustvo jer nisam mogla odmah da dođem vazduha. 

Carski rez trajao je, po rečima mojih bližnjih, dvadesetak minuta, a oporavak odnosno boravak u bolnici sedam dana dok su žene nakon prirodnog porođaja izlazile nakon dva do tri dana.  Nakon porođaja ceo dan sam bila u šok sobi, nisam mogla da se pomerim jer sam primila jednu za drugom pet, šest infuzija. Sutradan rano ujutru uz pomoć medicinske sestre ustala sam polako i prešla u sobu sa drugim porodiljama. 

Carski rez se može raditi i u spinalnoj anesteziji koja se daje u donjem delu leđa i trudnica je svesna svega, ali ne oseća bol i zaklonjena je zastorom kako ne bi gledala šta doktori rade. Jednoj devojci koja je ležala u sobi pored rađen je carski rez na njen zahtev u spinalnoj anesteziji i pošto je prilikom ustajanja nezgodno podigla vrat imala je glavobolje dva, tri dana i dobijala analgetike zbog toga naravno. To nije retka nus pojava kod ovog oblika anestezije zbog toga se uvek preporučuje da se 24 časa nakon porođaja leži na ravnom i gleda u plafon kao i da se lagano ustaje bez naglog podizanja glave i vrata.

Oporavak nakon carskog reza

Prvo ustajanje bilo je jako teško jer je rana bolela, a konci na njoj su zatezali kožu i otežavali hodanje. Na sreću,  nisam imala vrtoglavicu i nesvesticu što nije retka pojava. Prva dva, tri dana bilo mi je bolno da ustajem zbog rane, ali posle sam već navikla i normalno sam hodala i šetala. 

Što se tiče terapije nakon carskog reza pored infuzija primala sam pet dana inekciju u predelu pupka protiv zgrušavanja krvi odnosno tromboze kao i tri ili četiri dana inekciju za prevenciju mogućih infekcija. Sa mnom u sobi bila je porodilja koja tri dana primala infuzije jer je došlo do komplikacija. Takođe, bila je i mlada mama koja se porodila prirodno, ali je došla tek dva dana nakon pucanja vodenjaka jer su joj tada počeli bolovi zbog čega je ležala pet, šest dana i svakodnevno je primala infuzije dok je njena beba primala inekcije kako ne bi došlo do infekcija. Poenta je da nema pravila kako će porođaj proći bez obzira da li je u pitanju prirodni ili carski rez. 

Nakon skidanja konaca još tri, četiri dana bilo mi je malo teško da se krećem, posebno uz stepenice, jer sam i dalje imala osećaj zatezanja kože na rani tako da prema mom iskustvu i ličnoj proceni potrebno je desetak dana do dve nedelje da se oporavite od carskog reza u smislu da se normalno krećete iako potpuni oparavak traje nekoliko nedelja.

Što se tiče krvarenja nakon porođaja krvarila sam čak 70 dana i samo sam čekala kada će više da prestane. Prve tri nedelje do mesec dana krvarenje je bilo obilnije, a kasnije blaže. Mrežaste uloške sam koristila dok je bilo baš obilno, a posle sam prešla na pamučne sa krilcima. U toku i nakon krvarenja išla sam na ginekološke preglede jer sam bila zabrinuta što toliko traje i sve je bilo u redu. Žene uglavnom krvare od tri do šest nedelja. 

Rana i ožiljak nakon carskog reza 


Na ranu sam nekoliko dana po dolasku kući iz porodilišta stavljala sterilnu gazu iako mi je ginekolog koji je skidao konce rekao da ne moram više da je previjam i da mogu normalno da se okupam i radim sve kao pre osim jakog fizičkog naprezanja.



Skidanje konaca bilo je potpuno bezbolno i nije trajalo ni minut zato što je u pitanju jedan konac koji je ginekolog secnuo skalpelom na jednom kraju reza, a na drugom ga samo povukao i izvadio za dve, tri sekunde. 




Rana mi nije curila, krvarila, bila bolna, upalila se ili zagnojila. 




Ipak, izgledala je malo "zastrašujuće" jer su se poznavale poprečne crtice kuda su prolazili konci na kojima je bilo i krastica.  Međutim, nakon nekoliko meseci jedva se golim okom video ožiljak - tanka linija na mestu reza odnosno samo njen središnji deo, a crtica sa strane više uopšte nije bilo. Nisam stavljala kreme ni druga sredstva za uklanjanje ožiljaka. 


Preporuke doktora nakon carskog reza  

Ginekolog me je savetovao da šest meseci nakon porođaja ne podižem ništa teško odnosno najviše do 10 kg kao i da ne radim naporne fizičke poslove kako ne bi došlo do rupture odnosno pucanja rane. 

Koliko carskih rezova je dozvoljeno i koliki treba da bude razmak između njih?

Preporuka je i da u naredne dve godine ne zatrudnite jer kako mi je poznanica rekla koja je rodila tri dečaka na carski gotovo godinu za godinom ona je za druga dvojicu potpisivala da se porađa na svoju odgovornost odnosno ako joj nešto desi doktori ne snose odgovornost. Takođe, na carski rez možete se poroditi najviše tri puta, a za svaki sledeći put morate da potpišete na svoju odgovornost. Znam ženu koja se pet puta porodila na carski rez (za poslednja dva je potpisala na svoju odgovornost) i sve je prošlo kako treba. 

Po pravilu nakon porođaja carskim rezom možete se poroditi prirodnim putem ako doktori procene da nema nikakvih indikacija za carski rez i da je trudnoća u redu. U praksi doktori će se nakon porođaja carskim rezom u ređim slučajevima odlučiti za naredni prirodni jer ne žele da rizikuju da dođe da rupture materice. Sa mnom je ležala porodilja kod koje je devet godina bio razmak između porođaja i tražila je da se porodi prirodno iako je prvi porođaj bio carski rez, ali niko od doktora nije hteo da prihvati. Doduše, kod nje se drugi porođaj zakomplikovao i ležala je tri nedelje u bolnici. Verovatno su ginekolozi procenili da bi prirodan porođaj bio rizičan pa su odbili njen zahtev. 

Napomena: Pravila za carski rez nisu ista u svim bolnicama pa se tako u nekim konci skidaju sedam, a u nekim deset dana nakon porođaja. Takođe, u nekim porodilištima dozvoljeno je dva, ali u većini tri porođaja carskim rezom dok za svaki naredni odgovornost snosi porodilja tj. potpisuje. 


Коментари