Poslednji dan za povraćaj PDV-a na bebi opremu u ponedeljak 16. jula

Poslednji dan za povraćaj PDV-a na bebi opremu u ponedeljak 16. jula 

Poslednji rok u ovoj godini za povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe ističe u ponedeljak 16. jula s obzirom na to da je od prvog jula stupio na snagu novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim je ukinuta refundacija PDV-a, a znatno uvećan jednokratni roditeljski dodatak koji će iznostiti 100.000 dinara umesto dosadašnjih 38, 39 hiljada.

Pravo na povraćaj PDV-a imaće svi roditelji čije su bebe rođene do 30. juna ove godine, a PDV-a se refundira na adaptirano mleko za novorođenčad, kašice, hranilice, pelene, kolica, krevetac, auto-sedišta u ukupnom iznosu do 77.279.95 dinara odnosno 44.159,97 tokom prve godine života detata i 33.119,98 dinara u drugoj godini.

Za refundaciju PDV-a neophodno je da roditelj u lokalnu jedinicu poreske uprave u gradu ili opštini u kojoj živi preda popunjen obrazac koji može uzeti u istoj ili ga preuzeti sa sajta poreske uprave u PDF formatu. Uz zahtev za povraćaj PDV-a dostavljaju se i originalni fiskalni računi kupljene hrane i opreme za bebe kao i njihove fotokopije.

Poreska uprava odlučuje o predatom zahtevu odnosno povraćaju PDV-a u roku od 30 dana i šalje rešenje o prihvaćenom ili odbijenom zahtevu na kućnu adresu podnosioca zahteva (jednog roditelja li staratelja) nakon čega se ukoliko je prihvaćen refundiarni PDV uplaćuje na tekući račun podnosica zahteva.

Pravo na povraćaj PDV-a imaju svi roditelji ili staratelji čija je ukupna neto zarada, u godini koja prethodi onoj u kojoj se podnosi zahtev, manja od 1.059.839,40 dinara, a ukupna vrednost imovine roditelja na koju plaćaju porez manja od 25.833.585,14 dinara.

U narednoj godini biće još dva roka za povraćaj PDV-a na bebi opremu, u februaru i julu, za sve bebe rođene do 30. juna ove godine.

Izvor: poreskauprava.gov.rs


Коментари