Nicanje zuba kod beba - kako ublažiti tegobe?

Nicanje zuba kod beba - kako ublažiti tegobe?

Pored grčeva, koji se kod mnogih beba javljaju već u prvom mesecu, jedna od najvećih tegoba koja bebe čini razdražljivim je nicanje zuba. Pre nego što zubi izniknu bebu svrbe i bole desni i uglavnom se u ustima izlučuje velika količina pljuvačke.

Neke bebe mogu osećati tegobe nekoliko dana ili dan, dva pre nego što zub iznikne dok kod nekih proces svraba i iritacije desni može potrajati i nekoliko meseci pre nego što izniknu. Takođe, dan, dva pre nego što zub izbije može se javiti blago povišena temperatura zbog čega vaša beba može često plakati.

Glodalice i gumene igračke

Većina beba je "nervozna" i razdražljiva zbog svraba i bola u desnima i ima potrebu da nešto glaba i glođe. Zato je najbolje da čim primetite da stavlja igračke ili ćebe u usta nabavite dve, tri glodalice. Postoje razne vrste glodalica: plastične, gumene, silikonske i mogu biti različitih oblika i veličina. Iz mog iskustva silikonske i gumene su bolje jer su mekše za "glabanje", bar ih moja beba više voli. Bebi možete dati da glođe i gumene igračke, ali vodite računa da nisu mnogo male kako ih ne bi progutala. Bebama prija kada im nešto hladi desni, jer im to umiruje bol i svrab tako da igračku ili glodalicu možete pokvasiti hladnom vodom ili ih možete staviti u frižider desetak minuta pre nego što ih date vašem novorođenčetu. I još nešto jako bitno: kod plastičnih glodalica vodite računa da nema neki sitan deo koji je labaviji jer ga beba može otkinuti i progutati.


Ogrlice od ćilibara

Poznato je da ćilibar umiruje bol zbog čega se godinama unazad proizvode ogrlice od ćilibara namenjene ublaživanju tegoba kod nicanja zuba bebama. Iz razgovora sa drugim majkama i čitanja foruma shvatila sam da ove ogrlice ne deluju na svaku bebu isto jer i nema svaka beba iste tegobe i bolove i ne podnosi ih isto. Neke majke smatraju da su ove ogrlice vrlo efikasne i da njihove bebe nisu razdražjive od kada ih nose dok druge nisu primetile neko posebno poboljšanje. Moja devojčica bila je manje razdražljiva kada je počela da nosi ogrlicu, ali ono što sam primetila je da je već posle desetak dana prestala da joj curi pljuvačka u ogromnim količinama pošto sam joj do tada menjala i po sedam, osam portikli dnevno, koje su bile mokre od "vodice" tj. od pljuvačke.

Belo vino, gelovi 

Belo vino ima antiupalno dejstvo i umiruje bol zbog čega se od njega i prave obloge za bolna mesta, a pomaže i za ublažavanje iritacije desni kod beba. Možete nakvasiti mali komad vate sa belim vinom i namazati sa time desni vašoj bebi. Za mazanje možete koristiti i razne gelove na biljnoj bazi, namenjene baš za bebe, koji umiruju i hlade bolne desni.



Коментари