Kakva treba da bude ishrana u trudnoći?

Kakva treba da bude ishrana u trudnoći?

Ishrana u trudnoći treba da bude što raznovrsnija i bogata svim hranljivim materijama: vitaminima, mineralima, proteinima, ugljenim hidratima, belančevinama, biljnim vlaknima, nezasićenim masnim kiselinama. Takođe treba izbegavati pretaran unos ugljenih hidrata koji stvaraju energiju u organizmu i ukoliko ne budu iskorišćeni talože se i utiču na stvaranje viška kilograma. Zasićene masti i trans masti stvaraju masne naslage zbog čega je bolje unositi nezasićene masne kiseline.

Ishrana u trudnoći treba da bude bogata i kompleksom B vitamina, pre svega folnom kiselinom odnosno vitaminom B9, koji je izuzetno važan za pravilan razvoj neuralne cevi fetusa odnosno lobanje i kičmenog stuba. Preporučeni dnevni unos (PDU) folne kiseline u trudnoći je 400 mcg i ginekolozi trudnicama uglavnom prepisuju tablete sa folnom kiselinom koje sadrže tu količinu vitamina B9. Folne kiseline ima dosta u u zelenom lisnatom povrću, koštunjavom voću, citrusima, kikirikiju,  bundevinim semenkama, žitaricama, džigerici. 

Dakle, u trudnoći treba izbegavati konzumiranje slatkiša odnosno šećera, zatim peciva, testenina i svih drugih namirnica koje u sebi imaju dosta ugljenih hidrata kao i aditiva i goje. Trudnice treba da jedu dosta svežeg povrća i voća zbog unosa vitamina i minerala, meso koje je manje masno - piletina, ćuretina iako mogu da jedu svo meso, prvenstevno džigericu jer u njoj ima dosta gvožđa koje često manjka u trudnoći s obzirom na to da plod crpi sve hranljive materije neophodne za njegov razvoj. Gvožđe iz namirnica životinjskog porekla - meso, jaja (žumance) se mnogo brže apsorbuje nego iz biljnih - crveno voće, spanać itd. mada ukoliko je količina ovog minerala u krvi trudnice drastično snižena ginekolog će verovatno prepisati neki dijetetski suplement sa gvožđem. 

Piletinu i jaja treba jesti zbog unosa proteina. Ja sam u trudnoći imala manjak proteina i albumina, zbog čega su mi stalno oticale noge jer mi se nakupljala tečnost u organizmu usled tog manjka, a i nivo gvožđa je opao jer je proces apsorbovanja gvožđa u organizmu povezan sa albuniminima i proteinima, ali to pitajte nekog nutricionistu za detaljno objašnjenje. 

Trudnice po mogućstvu treba da jedu nezaprženu hranu ili sa zaprškom od maslinovog ulja koje spada u zdrave nezasićene masti. Ja nisam zapržavala, ali sam u plastičnoj mućkalici sipala vodu, i potom dodavala kašiku brašna i malo aleve paprike što izmućkam za nekoliko sekundi i dobijem odličan ukus kao i kada zapržavam jelo. 

Inače, neazićene tzv. zdrave masti, koje održavaju normalan nivo holesterola u krvi i podstiču moždani rad i miran san, nalaze se u maslinvom ulju, ribi, orašastim plodovima - orasi, lešnici i drugo. Zasićene i trans masti su nezdrave jer povećavaju nivo holesterola u krvi, stvaraju masne naslage i podstiču nastanak dijabetesa i srčanih oboljenja, a ima ih u mleku, mlečnim proizvodima, mesu (svinjskom posebno), jajima kao i kikirikiju, kokosu i još nekim biljkama. 

I naravno, u trudnoći obavezno treba piti dosta vode i unositi dosta tečnosti - supe, čorbe, kuvana jela, ceđeni sokovi kao i čajevi, ali o njihovoj upotrebi se posavetujte sa ginekologom jer neke vrste su strogo zabranjene u trudnoći jer stežu mišiće materice i mogu negativno uticati na trudnoću i plod. Ono što sigurno znam je da kamilicu smete da pijete, nana nije preporučljiva zbog grčenja materice, neven nikako, ali o tome se svakako posavetujte sa lekarom. 

Коментари