Kako što jednostavnije nahraniti bebu?

Kako što jednostavnije nahraniti bebu? 

Čvrsta hrana odnosno kašice se u ishranu odojčeta uvode već od četvrtog meseca, a najkasnije od šestog. Hranjenje bebe na kašičicu koja je navikla da sisa ume da bude vrlo zamarajuće i nezgodno iz više razloga. Većina beba ne zna da guta i izbacuje jezik napolje prilikom uzimanja zalogaja zbog čega se kašica razliva oko usta i zahteva da brzo reagujete i pokupite taj višak što pre i što bolje kako bi se beba što manje umazala. Bebi dajite manje zalogaje kako bi što manje hrane izbacivale is usta. Procenićete sami nakon nekoliko pokušaja koja je količina hrane idealna za njena usta.

Tanjir sa vakuum poklopcem u kome je silikonska crvena kašičica
i plastična zelena koja menja boju na visokim temperaturama
Za bebe postoji pribor za hranjenje namenjen njihovom uzrastu odnosno kašičice i viljuške koje su izrađene od kvalitetne plastike ili silikona sa zaobljenim ivicama kako beba ne bi povredila desni. Najbolje je da kupite što manju kašičicu i to mogućstvu silikonsku zato što je ovaj materijal izuzetno mek i savitljiv i beba mnogo lakše uzima hranu iz takve kašičice nego iz plastične koja je ipak tvrđa i kruta za nju na početku i nezgodna za uzimanje zalogaja zbog izbacivanja jezika i hrane, bar iz mog ličnog iskustva. Postoje i plastične kašičice koje menjaju boju na visokim temperaturama tj. pokazuju da li je kašica vruća, ali to možete i sami proceniti ako je probate.

Kada je u pitanju tanjir najpraktičnije je da kupite dublji tanjir sa poklopcem jer ćete u njemu moći da nosite hranu i kada idete negde. Tanjiri za bebe uglavnom su izrađeni od plastike ili od bambusa (skuplje i kvalitetnije), koji je prirodan i ekološki materijal, lagan i nije lomljiv. Ima raznih tanjira, običnih, zatim sa dve odvojene pregrade za različite kašice, sa priborom za jelo u kompletu (kašičica, viljuška) u kompletu. Ja sam kupila plastični duboki tanjir sa poklopcem od bele providne plastike koji odlično "dihtuje" (slično vakuum poklopcima) odnosno ne može da spadne pošto ima i onih labavijih i zaista sam zadovoljna jer može da stane dosta hrane u njega koja se ne prospe čak i ako se tanjir istumba i prevrne prilikom nošenja.

Pored odgovarajućeg pribora trebaće vam i portikle. Obične pamučne ili gumirane portikle u većini slučajeva nisu dovoljna zaštita s obzirom na to da se kašica brzo razliva i ispada iz usta dok beba rukama dira usne, stavlja ruke u usta ili uzima i sama gura kašičicu zbog čega neretko rukama isfleka odelo ili umaže kosu i lice. Zato je najbolje uzeti velike gumene ili silikonske portikle koje uglavnom pokrivaju ceo stomak, a na kraju imaju kesu (džep) ili posudu u koje se sliva kašica koja "curi" ili je beba bljucka. Ove portikle se lako peru uz pomoć sunđera, tople vode i malo tečnosti za sudove.

Postoje i portikle koje imaju proreze za provlačenje ruku i vežu se pozadi pa odojče nema mogućnost da ih pomera rukama i umaže i otežava vam hranjenje. Ove portikle su uglavnom izrađene od poliestera i vrlo lako se održavaju brisanjem sa vlažnom maramicom ili krpom, a posle nekoliko upotreba možete je oprati u veš mašini da 30 stepeni. Ja koristim obe vrste istovremeno odnosno prvo stavim tu što se navlači na ruke pa preko nje gumenu jer je moja ćerka nemoguća kad jede, mlati nogama i rukama, hvata portiklu, dira se po glavi i licu, hvata kašičicu i gura je u usta i to mi je jedini siguran način zaštite gde posle jela ne moram da joj presvlačim umazanu benkicu ili odelo.

Bebu je najjednostavnije hraniti u hranilici, ukoliko je imate i to u polusedećem kao i u sedećem položaju ako je počela da sedi, ali možete je hraniti i u kolicima ili dubku ili dok je neko drži u rukama. Takođe, prilikom hranjenja možete joj dati neku manju igračku u ruke ili joj pričati i pevati što će joj odvući pažnju kako ne bi mlatarala rukama i pomerala portiklu ili hvatala kašičicu. 

Коментари