Kako najlakše izmeriti tempreraturu bebi?

Kako najlakše izmeriti tempreraturu bebi?

Merenje temperature bebama za roditelje može da predstavlja "noćnu moru" posebno ako je beba plačljiva, razdražljiva ili je nemirna. Nekada se bebama temperatura merila rektalno jer to je bio jedini način merenja koji je davao tačne i pouzdane rezultate i lekari ga i danas preporučuju. Danas ipak sa napretkom tehnologije postoje mnogo lakši, brži i manje zamorni i stresni načini merenja

Postoje toplomeri u obliku laža koji se stavljaju bebama u usta, zatim toplomeri za čelo i najprecizniji infracrveni toplomeri namenjeni prvenstveno za merenje temperature u uhu, ali se mogu koristiti i ispod pazuha.

Toplomeri u obliku laže za oralno merenje temperature bebama

Toplomeri u obliku laže su dobri za merenje temperature bebama koje inače vole da stavljaju lažu usta i ne ispljunuju je brzo jer kod merenja temperatura temperatura neće biti dobro izmerena ako beba na zadrži dovoljno dugo odnosno jedan, dva minuta ili ga izbaci na pola. Ovi toplomeri su vodootporni i pljuvačka im ne smeta. Koštaju oko 1.000 dinara.

Obični digitalni toplomeri

Obični digitalni toplomeri uglavnom imaju prilagođen tanak vrh zbog čega se koriste za rektalno merenje temperature kod beba koje traje od dva do tri minuta. Veliki problem je staviti toplomer u anus bebe, a da je pritom ne razdražite i ne uznemirite. Često se dešava da beba počne mnogo da se rita pa je gotovo nemoguće izmeriti joj na ovaj način temperaturu. Sa ovim toplomerima možete im meriti i temperaturu ispod pazuha, ali im takođe morate držati stisnute ruke uz telo što je često neizvodljivo ako je beba nemirna i razdražljiva. Ovi toplomeri koštaju od oko 500 do oko 1.000 din.


Toplomeri za čelo

Postoje i toplomeri za čelo sa kojima je vrlo jednostavno izmeriti temperaturu bebama tako što ih stavite odnosno prislonite na čelo u trajanju od nekoliko sekundi i vidite rezultat. Oni su vidu savitljive trake na kojoj ima označena skala sa stepenima Celzijusa, opsega od 35 do 40 stepeni i Farenhajta, od 95 do104 stepena. Mana ovih toplomera je jer nisu dovoljno precizni odnosno na njihovoj skali podeoci su najčešće  izraženi samo kao celi brojevi odnosno stepeni Celzijusa bez decimala pa mogu da prikažu telesnu temperaturu i za pola stepena do stepen višu ili nižu. Ovi toplomeri koštaju oko 200 dinara, a mana je i što nemaju dug rok upotrebe odnosno možete ih koristiti nekoliko puta.

Infracrveni toplomer za uho

Infracrveni toplomeri za precizno merenje temperature 

Najbolji toplomeri za merenje temperature bebama su infracrveni koji pokazuju preciznu temperaturu posle bukvalno dve do tri sekunde. Oni se mogu staviti u vrh ušnog kanala, što nije preporučljivo za bebe ispod tri meseca s obzirom na to da je njihov kanal mnogo uzan, a mogu se koristiti i ispod pazuha. Merenje se pokreće jednim klikom na dugme. Imaju vrlo osetljive senzore i njihovi rezultati su najprecizniji, a vrlo jednostavno se čiste i održavaju tako što se nakon upotrebe očiste sa komadićom vate ili štapićem za uši natopljenim sa rastvorom alkohola. Ove toplomere za razliku od toplomera u obliku laža mogu koristiti i odrasli zbog čega su pogodni za celu porodicu. Ukoliko je beba nemirna i okreće glavu priđite joj sa strane dok ne gleda u vas ili joj odvucite pažnju sa nečim i zamajavajte je sa nekom igračkom, igrom prstima i slično u trajanju od dve do tri sekunde. Ovi toplomeri koštaju od oko 5.000 do 7.000 dinara i garancija na njih je uglavnom pet godina.

Savet za kraj
Temperaturu bebi nemojte meriti posle kupanja kada je njeno telo zagrejano ili ako je bila previše utopljena u odelu ili ispod pokrivača i oznojila se. U tom slučaju sačekajte da prođe 15 minuta do pola sata. Ukoliko je beba razdražljiva pokušajte da je umirite i oraspoložite. Pevajte joj, ljuljajte je, nosajte je, igrajte se s njom, pustite muziku, pričajte joj, zamajavajte je sa njenom omiljenom igračkom, mazite je po obrazu, ljubite je, milujte, golicajte malo. Svaka beba je različita i ne postoji jedinstveni recept za smirivanje, ali vi najbolje osećate svoje dete i pokušajte da ga opustite i zato nikako nemojte biti nervozni i u grču. Ne pokazujte da ste uplašeni i uznemireni makar umirali u sebi jer beba oseća svaki vaš pokret, trzaj, uplašeni pogled.  

Коментари