Gimnastika za bebe, puzzle, ležaljke - čemu služe i koliko su dobre?

Gimnastika za bebe, puzzle, ležaljke - čemu služe i koliko su dobre?

Danas za bebe pored klasičnih igračaka, namenjenih prvenstevno za igru i predviđenih njihovom uzrastu (plišanih, gumenih i ostalih) postoje i razne druge koje služe za razvijanje motoričkih sposobnosti beba odnosno pokreta - razgibavanja ruku i nogu, okretanja na stomak, puzanja, podizanja na noge i na kraju prohodavanja. U ovom postu predstaviću vam one koje roditelji najčešće koriste odnosno objasniću koliko su funkcionalne i delotvorne.

Gimnastika za bebe 
Gimnastika za bebe namenjena je pre svega manjim bebama koje još ne sede - uzrasta od tri do šest meseci, iako se može koristiti i kasnije. Ova igračka sastoji se iz meke šarene podloge koja može biti sa raznim motivima i najčešće je u obliku kruga. Na tu podlogu (iznad nje) se pomoću plastičnih nastavaka kače dva meka i savitljiva polukruga na kojima se nalaze razne igračke koje vise sa njih i koje beba u ležećem položaju može da dohvati i igra se sa njima odnosno da izvija i proteže ruke i noge. Takođe, kada se okrene na stomak bebi privlače pažnju šareni motivi na podlozi koji kod nekih imaju čak delove koji šuškaju ili pište na dodir kao i kod mnogih igračaka za bebe.

Ja sam podlogu za moju devojčicu koristila od njenog trećeg meseca i zaista sam zadovoljna. Podlogu sam držala na krevetu koji je prostran pa sam je na početku - do četvrtog, petog meseca dok se još nije okretala na stomak ostavljala tu i po pola sata samu da se igra. Naravno, svaka beba je različita i neke se već u drugom ili trećem mesecu okreću na stomak i tada je već rizično da ih ostavljate na krevetu jer mogu da spadnu.

Gimnastika za bebe dok se ne okreće na stomak

Igračke koje vise sa polukrugova su zanimljive i zaista su joj okupirale pažnju i stalno ih je hvatala, ljuljaja, drmala i mlatarala rukama i nogama. Ja sam pored već postojećih stavila još dve, tri sa plastičnim štipaljkama i krugovima za kačanje koje se vrlo jednostavno prikače, a pored toga dobre su što zveckaju ili šuškaju na dodir. Pored tih stavljala sam i njene omiljene igračke na podlogu pored nje da se zanima sa njima kada se umori ili kada joj dosade ove što vise.

Gimnastika za bebe kada počne da se okreće na stomak

Kada je počela da se okreće na stomak bili su joj zanimljivi delovi na podlozi koji šuškaju i stalno je ih je hvatala, vukla ili udarala rukama po njima. Generalno većini beba zanimljivo je sve što šuška tako da joj možete dati i običnu šarenu kesu da se igra, ali pod vašim nadzorom kako je ne bi stavila u usta i otkinula i progutala deo. Takođe, kada je počela da se okreće na stomak kupila sam puzzle za prohodavanje i puzanje koji sam stavila na pod i na njih gimnastiku za bebe. Cene gimnastika za bebe kreću se od 2.500 dinara - i to su uglavnom one čija podloga nema delove što pište i šuškaju već samo razne šare dok one koje imaju te delove koštaju od 3.500 pa do 8,9 hiljada dinara u zavisnosti od karakteristika kao i samog proizvođača.

Puzzle za puzanje i prohodavanje 

Puzzle za bebe

su puzzle izrađene od vrlo mekog sunđerastog (izolacionog) materijala i namenjene su za prohodavanje i puzanje bebe zbog čega se uglavnom koriste u uzrastu kada beba počne da se okreće na stomak. Vrlo jednostavno se sklapaju i rasklapaju i stavljaju se na pod naravno gde beba ima svoju slobodu i svoj prostor za kretanje. Postoje razne vrste: mogu biti tanje ili deblje mada to ne utiče na kvalitet jer se radi o izolacionom materijalu. Takođe, postoje one koje imaju razne motive, brojeve, figure životinja i slično koji se vade i njih mi nisu preporučili jer ih bebe vrlo lako izvade, a posle nekog vremena teško ih je uklopiti jer počinju sami da ispadaju s obzirom na to da se radi o mekom sunđerastom materijalu.

Imaju i one koje kada se sklope daju jednu sliku kao i kartonske puzzle koje deca slažu. Cene manjih pakovanja puzzle (dimenzija uglavnom metar sa metar kada se sklope) kreću se od 500, 600 dinara (motivi koji se vade) do oko 1.000, 1.500 dinara (jedna slika). Puzzle se održavaju tako što se brišu sa vlažnom krpom ili sa vlažnim maramicama, vatom natopljenom sa alkoholom. Postoje i one koje mogu da se peru u mašini na 30 stepeni i one koštaju oko 2.500, 3.000 dinara.

Ležaljke - ljuljaške za bebe 

Danas su vrlo popularne i ležaljke - ljuljaške odnosno ležaljke za bebu koje imaju i funkciju ljuljanja i namenjena su bebama od rođenja pa sve do 18 kg težine (u zavisnosti od proizvođača). Postoje one sa ručnom funkcijom ljuljanja koje imaju opciju da se otkoče (odblokiraju) iz statičnog (fiksiranog) položaja kako biste ljuljali dete i one koje imaju električne vibracije (ljuljanje) i rade na baterije. I jedne i druge najčešće iznad ležećeg dela imaju postavljenu prečku sa koje vise razne igračke (slično kao kod gimnastike za bebu) ili muzička vrteška sa igračkama dok one sa baterijama imaju i razne melodije za uspavljivanje. Takođe, uglavnom imaju nekoliko položaja naslona od ležećeg do uspravnog s tim što se uspravan položaj preporučuje za bebe koje imaju više od 9 kg.

Ja ljuljašku još nisam kupila jer je moja devojčica i dalje uživa da se igra na gimnastici, ali planiram to jer gotovo sve bebe vole da se ljuljaju i to ih umiruje i uspavljuje. Drugarica je kupila skoro za njemu malu koja je već napunila godinu dana i prezadovoljna je jer ne izbija iz nje odnosno samo bi da se ljulja. Cene ljuljšaki bez vibracije variraju između 3.500 i 7,8 hiljada dinara uglavnom dok one sa vibracijom koštaju od oko 4.500 dinara do čak 50.000 dinara u zavisnosti od opcija i proizvođača.



Коментари