Podsticajne mere za prvo, drugo, treće i četvrto dete

Podsticajne mere za prvo, drugo, treće i četvrto dete

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića u njegovom obraćanju javnosti, kako prenosi "Blic", naša država će uskoro početi sa sprovođenjem mera populacione politike u cilju povećanja nataliteta na osnovu kojih će majke za prvo rođeno dete dobijati jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, za drugorođeno 10.000 dinara mesečno tokom dve godine, za treće dete 12.000 na mčnom nivou u periodu od 10 godina dok će za četvrto dete ukupna pomoć iznositi 18.000 evra.

Kako je naveo, Savet za populacionu politiku, koji je on osnovao, baviće se populacionom politikom dok je Vlada Srbije usvojila sistem mera za podsticaj rađanja ukazavši i na to da trudnoća ne sme da bude hendikep i razlog otpuštanja s posla. Prema njegovim rečima, država će obezbediti novac za podsticajne mere koji će svakog meseca biti uplaćivan na račun majki.

On je izneo i statističke podatke i proračune da Srbija trenutno ima oko sedam miliona stanovnika, ali da će taj broj do 2060. godine biti između 3.9 i 5.5 miliona ukoliko se nastave negativni demografski trendovi.

Izvor: "Blic"




Коментари