Počela vakcinacija protiv streptokoke pneumonie

Počela vakcinacija protiv streptokoke pneumonie

Vakcinacija za bebe i decu protiv bakterije streptokoke pneumonie počela je 1. marta. Ova vakcina je uvrštena je u kalendar obavezne vakcinacije i imunizacije u Srbiji što znači da deca moraju da prime i da je besplatna. Do sada ona je mogla da se nabavi u apotekama ukoliko su roditelji hteli da zašite decu od čestih oboljenja i zdravstvenih komplikacija koje izaziva ova vrlo rasprostranjena bakterija.


Novorođenčad će primati tri doze ove vakcine, prvu sa dva meseca života, a sledeće dve na po mesec i po dana odnosno na šest nedelja dok će revakcinacija biti data godinu dana nakon treće doze, odnosno sa godinu i pet meseci ili kasnije u zavisnosti da li su sve doze primljene na vreme ili kasnije u slučaju bolesti bebe.

Prema procenama od streptokoke pneumonie u svetu umre oko pola miliona dece uzrasta ispod pet godina jer je njihov imunitet najosetljiviji, a najviše smrtnih slučajeva ima u državama koje su u razvoju. Ova bakterija uglavnom izaziva infektivna stanja uha, grla i nosa - upala srednjeg uha, upala sinsa, bronhitis iako može prouzrokovati teške bolesti sa kobnim posledicama po dečji organizam kao što su upala pluća i upala moždanica - meningitis.

Streptokoka pneumonia najčešće se prenosi kroz vazduh - kašljanje, kijanje i slično kao i prljavim rukama u dodiru sa licem - nosem, usnama, a leči se najčešće pomoću penicilinskih antibiotika na koje je nažalost postala vrlo otprona usled njihove česte primene.

Ova vakcina je konjugovana i u svetu spada u obavezne već deceniju, a kod nas u ponudi biće dostupne od dva proizvođača. Obe vakcine na domaćem tržištu imaju antigene protiv 13 najrasprostranjenijih serotipova ove bakterije na teritoriji Srbije.

Коментари