Kupanje bebe

Kupanje bebe 

Po izlasku iz bolnice roditelje bebe pored previjanja pupka čeka i kupanje. Dok ne otpadne patrljak strogo se mora voditi računa da se ne pokvasi prilikom kupanja. Postoje razni saveti za prvo i pravilno kupanje bebe, a ja ću vam u ovom postu opisati kako smo to muž i ja radili po instrukcijama patronažne sestre koja nam je i pokazala odnosno okupala prvi put našu devojčicu pred nama.

Najbolje je da bebu kupate predveče, uveče oko 19, 20 časova odnosno pred spavanje kako biste je naučili na taj "ritual". Iako su nas naši roditelji kupali uglavnom svaki dan pedijatri danas preporučuju da se beba kupa na dva do tri dana odnosno tri do četiri puta sedmično najviše. Iz ličnog iskustva smatram da treba tako jer je koža beba zaista mnogo osetljiva i brzo i dosta se isušuje ako je kupate svakodnevno. 

Pre kupanja neophodno je da sve pripremite kako ne biste posle gubili vreme, a bebe se lako unervoze i počnu da plaču ako ih brzo ne obučete i nahranite nakon kupanja. Takođe, nemojte ih kupati site tačnije nakon podoja kako ne bi bljuckale prilikom okretanja i podizanja dok ih kupate. I naravno soba ili prostorija u kojoj ih kupate mora biti topla, idealna temperatura je 21,22 stepena Celzijusa. 

Kakvu kadicu ili korito za kupanje bebe kupiti?

Dakle, prva stvar za kupanje koja vam treba je plastična kadica ili korito. Postoje kadice različitih oblika, ali u bebi radnjama najpre ćete naići na oone ovalnog oblika sa blago zaobljenim dnom koje mogu biti veće ili manje. Prednost ovih kadica je što na taj zakrivljeni deo dna možete staviti peškirić ili čistu pelenu/krpu na koji ćete položiti bebinu glavu kako biste izbegli da joj pokvasite uši koje su izuzetno osetljive ako voda uđe u njih. Pored ovih postoje i korita sa ravnim dnom koja su uglavnom šira i imaju više prostora. 

Kada je veličina u pitanju, manje kadice sa zaobljenim dnom svaka beba će prerasti nakon dva do četiri meseca odnosno neće moći skroz da ispruži noge pa će njima udarati i prskati vodu svuda oko sebe, a krupinjim bebama biće ćak i uske. Zbog toga je praktičnije da uzmete veću kadicu posebno što je razlikau u ceni 200, 300 dinara. Manje su oko 1.000, a veće oko 1.300. Ima i dosta skupljih naravno u zavisnosti od brenda, ali nema potrebe da dajete novac za to. Većina ovih kadica ima nalepljen i termometar za vodu koji vam u principu neće trebati, možda prva dva, tri puta jer je dovoljno da stavite podlakticu u vodu i da na osnovu toga procenite da li je temperatura vode dobra. Idealna temperatura je 37 stepeni, ali bitno je da je voda topla, odnosno da nije ni mlaka ni vruća. 

Postoje da se kupe i plastični bebi termometri za vodu koji koštaju od oko 200 do 500 dinara. Ja sam ga dobila na poklon i nisam ga nijednom koristila jer je patronažna sestra prvi put rekla da je temperatura odlična i svaki sledeći put stavljali smo podlakticu u vodu da se uverimo da li je dovoljno topla.

Pored kadica postoje i plastična korita sa ravnim dnom koja su šira i prostranija tako da ih možete koristiti i do detetove prve godine, a možda i kasnije. Takođe, postoje i plastične i frotirske tege (postolja) za kupanje i njihove cene se kreću od oko 300 do 800 dinara. Ja sam se dvoumila da li da uzmem to, ali pošto sam imala kadicu sa zaobljenim dnom na koje sam stavljala peškirić shvatila sam da nema potrebe jer sam svakako morala da je podižem kako bih joj nasapunjala i leđa i sprala je. 

Uz kadicu obavezno morate uzeti plastični bokal za ispiranje. Postoje da se kupe specijalno namenjeni za kupanje bebe u dečjim radnjama mada sam ja uzela običan plastični bokal koji se ne razlikunje mnogo od tog osim što je jeftiniji. 


Peškiri za kupanje bebe

Za kupanje trebaće vam dva peškira, mali koji ćete staviti ispod glave prilikom kupanja i veliki u koji ćete umotati bebu nakon kupanja i izbrisati je. Peškiri za bebe imaju kapuljaču koju stavljate na glavu kako biste nežnim tapkanjem upili vodu sa kose i glave. Birajte one koji na kapuljači nemaju našivene aplikacije ili vezove jer će to bebu grebati po glavi i smetati vam prilikom frotiranja. Postoje veći i manji bebi peškiri, a moja preporuka je da uzimate veće kako biste mogli lepo da umotate bebu jer već posle trećeg meseca ona će biti mnogo nemirna, okretati se i stalno ga zbacivati sa sebe. Možete uzeti i običan veliki peškir kvadratastog oblika i koristiti ga za brisanje. 


Sapuni i kozmetika za kupanje beba

Tokom prva tri meseca života bebe (preporuka je i do šest meseci), najbolje je da za telo i kosu koristite blag i neutralan bebi sapun i to medicinski po mogućstvu koji možete uglavnom kupiti u apotekama i koji je skuplji od običnih bebi sapuna koje možete naći u svim većim marketima. Ja sam prvo koristila Merima dečiji sapun - oko 50 dinara, a potom sam kupila medicinski Sebamed sapun za bebe koji košt između 350 i 400 din. Bebi kupke i šamponi se ne preporučuju pre trećeg meseca života zbog svog "jačeg" hemijskog sastava kao i zbog toga što se teže ispiraju. Posle svakog ili svakog drugog kupanja kožu bebe premažite sa nekom bebi kremom (opet najbolje medicinskom) ili možete koristiti i Jekoderm mast , Pantenol mast ili krem ili Pavlović mast ukoliko je koža bebe dosta suva i peruta se. Regiju ispod pelena obavezno premažite i nakon kupanja sa Pavlovićevom mašću. 

Postupak kupanja bebe

Pripremite vodu za kupanje i naspite je u kadicu - visina vode treba da bude od 5 do 7 cm. Pre toga raspremite bebu i izbrišite je vlažnim maramicama ili sperite ukoliko je vršila nuždu. Na mestu gde će biti bebina glava stavite mali presavijeni peškir. Spusite bebu u kadicu. Sipajte u šaku malo vode iz bokala i umijte bebu, a potom je pokvasite glavu sa vodom iz kadice. Bebu uvek kupate od glave ka nogama - od čistijih delova ka donjim, prljavijim delovima. Potom pokvasite vodom iz kadice i telo od vrata ga nogama. Vrat dobro očistite prstima i sperite jer se na njemu nakuplja dosta prljavštine i kuđe kao i regiju ispod pelena i prstiće na nogama. Nakon toga nasapunjajte bebuu tankom sloju takođe od glava ka nogama vodeći računa o prljavim delovima. Potom stavite ruku ispod bebine glave i vrate i odginite je malo i isperite vodom iz bokala od glave ka nogama.

Nakon što ste nasapunjali prednji deo tela okrenite bebu tako što ćete staviti vešu desnu šaku ispod njene miške tako da vam palac bude napred, a ostali prsti pozadi dok ćete drugu šaku postaviti ispod bebing vrata i glave i potom je polako okrenuti tom rukom držeći je sve vreme desnom ispod miške. Na taj način kada je okrenete beba trup biće položen na vašu desnu ruku, a desna šaka ispod miške držaće je čvrsto da se ne izmigolji i ne isklizne. Dok je držite tako levom rukom je nasapunjajte od glave do nogu i isperite potom od glave ka dole vodeći računa pritom da joj ne uđe voda u uši. 

Potom bebu stavite na veliki peškir, umotajte je i tapkajte blago da upijete višak vode, a nakon toga namažite njenu kožu sa nekom bebi kremom, stavite pelene, obucite je i obavezno stavite kapicu na glavu koju ćete joj skinuti posle sat, dva. Posle kupanja podojte je i verovatno će zaspati odmah nakon što jede. Ne zaboravite da je uspravite i pritisnete stomak da podrigne. 










Коментари