Isplata porodiljskog bolovanja od 1. jula više ne ide preko poslodavca

Isplata porodiljskog bolovanja od 1. jula više ne ide preko poslodavca

Prema novom Zakonu o finansijskoj podršci porodica sa decom, koji stupa na snagu 1. jula ove godine, naknade za porodiljska bolovanja isplaćivaće direktno na račun porodilja nadležno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kako je navedeno u saopštenju na sajtu Vlade Republike Srbije.


Na ovaj način, kako je objašnjeno u saopštenju, porodilje će redovno dobijati naknade i neće više zavisiti od "samovolje i finansijskih mogućnosti poslodavca" s obzirom na to da je poznata činjenica da veliki broj njih kasni sa isplatama dva, tri pa čak i nekoliko meseci.

Još jedna od novina u novom Zakonu je i obračunavanje visine naknade za porodiljsko bolovanje po kome će osnovna zarada uvećana za minuli rad biti utvrđena na osnovu 18 meseci koji prethode otvaranju bolovanja umesto poslednjih 12 meseci pre porodiljskog po važećem Zakonu pa će žene koje su radile kraće od 18 meseci ili zasnovale radni odnos u toku trudnoće primati naknadu za porodiljsko nižu od njihove poslednje zarade.

Takođe, novina je i da će pravo na naknadu za porodiljsko bolovanje imati i žene koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, zatim one koje samostalno obavljaju delatnost kao i žene koje su radile po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima pre porođaja.

Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom ima još dosta novina sa ciljem podsticanja rađanja, ali o tome u nekom narednom postu. 

Коментари