Sterilizacija i čišćenje flašica, igračaka i pribora za jelo za bebe

Sterilizacija i čišćenje flašica, igračaka i pribora za jelo za bebe 

Do prve godine detetovog života, a posebno do navršenih prvih šest meseci vrlo je bitno da redovno sterilišete flašice, laže, pumpice za nos dakle sve ono preko čega direktno može da unese bakterije, viruse i ostale patogene u svoj organizam. Kako dete raste i istražuje svet posebno kad desni počnu da se pripremaju za izbijanje zubića ono "trpa" u usta sve što stigne. Zbog toga je bitno pravilno i redovno čišćenje iako unos bakterija u detetov organizam ne možete sprečiti.

Flašice se obavezno moraju sterilisati jer dete iz njih direktno u želudac unosi hranu. Postoje dve vrste sterilizatora za flašice, oni koji se stavljaju u mikrotalasnu i to je jeftinija varijanta - koštaju od 2 do 5 hiljada dinara, i električni, koji su skuplji i njihove cene variraju od 5 do 12,13 hiljada dinara. Ukoliko imate mikrotalasnu pećnicu možete uzeti onaj koji se stavlja u njih. Obe vrste sterilizatora rade na paru odnosno stvaraju paru, a čitav proces traje nekoliko minuta odnosno do deset minuta u skladu sa uputstvom za upotrebu.

Kada je u pitanju sterilizacija flašica staklene možete bez bojazni sterilisati dok kod plastičnih morate obratiti pažnju da li u sebi imaju štetni BPA sastojak zbog kojeg su pre nekoliko godina mnoge flašice bile povučene iz prodaje. Danas na gotovo svim flašicama i njihovim pakovanjima ima naznačeno "BPA free" što znači da ne sadrže tu supstancu koja se oslobađa pri visokim temperaturama.

Flašice, laže, pumpice za nos možete sterilisati i ručno odnosno u nekom sudu - šerpi koji ćete koristiti isključivo u te svrhe. Najbolje je da odaberete sud koji ima stakleni poklopac sa rupicom kroz koji para izlazi jer je na taj način sterilizacija efikasnija zbog kruženja i dejstva pare. Sterilizacija se radi tako što se u sud sa ključalom vodom na ringli stave flašice, laže i ostalo. Sud se zatim poklopi i nakon tri do 5,6 minuta se skine plotne nakon čega se voda prospe, a proizvodi se stave da se osuše.

Napomena: Pre sterilizacije cucle i flašice obavezno očistite sa četkom kako biste otklonili naslage mleka i druge hrane koje nisu vidljive golim okom. U apotekama i drogerijama mogu se kupiti četke koje imaju meke sunđeraste delove kako ne bi izgrebali flašice i one koju su male i mogu da stanu u cucle i predviđene su baš za njihovo čišćenje.

Takođe, za sterilizaiciju najbolje je da koristite destilovanu ili demineralizovanu vodu ne samo zbog bakterija već i zato što je naša voda uglavnom teška i puna kamenca pa se na flašicama i cuclama hvataju bele naslage koje je teško, gotovo nemoguće skinuti u šta sam se uverila. Dovoljno je da jednom dnevno sterilišete flašice na ovaj način, a u toku dana možete sprati pod mlazom vruće ili vrele vode.

I još jedna stvar - za brži proces sterilizacije posebno ako dohranjujete dete pa će vam prokuvana voda često trebati spas je ketler jer voda u njemu provri za minut, dva. Za to vreme uključite rignlu da se zagreje i sve bude gotovo za tili čas. Kuvalo za vodu košta oko 2.000 dinara, a na akcijama je još jefitnije. Ukoliko imate indukcioni rešo ili šporet sa ravnom pločom onda ne morate uzimati ketler jer je mala vremenska razlika u prokuvavanju vode.


Čišćenje i održavanje glodalica, igračaka, pribora za jelo i ostalog za bebe

Na uputstvima svih proizvoda za bebe opisan je način upotrebe i održavanja tako da strogo vodite računa jer veliki broj plastičnih proizvoda kao što su igračke, glodalice i slično sme samo da se prebriše čistom vlažnom krpom (u tu svrhu mogu poslužiti i vlažne antibakterijske maramice ili vata natopljena sa alkoholom ukoliko na uputstvu nije naznačeno da se striktno briše vlažnom krpom). Posuđe za jelo kao što su plastični tanjirići za bebe, kašičice i ostalo najčešće se pere sa blagim sredstvom pod mlazom mlake ili tople vode i sa mekom stranom sunđera kako ih ne biste izgrebali.

Dakle, obavezno čitajte upustvo za upotrebu i održavanje jer veliki broj plastičnih proizvoda ne podnosi visoke temperature i teška hemijska sredstva zato što može doći do stvaranja oštećenja koja ne moraju biti vidljiva golim okom, a koja mogu prouzrokovati otpuštanje štetnih materija. 

Коментари