Šta je sve neophodno kupiti za novorođenče?

Šta je sve neophodno kupiti za novorođenče? 

Bilo da ste odlučile da bebi opremu kupujete pre porođaja ili će to obaviti vaši najmiliji dok ste u bolnici bilo bi dobro da pripremite spisak potrebnih i obaveznih stvari koji je pozamašan iako možda ne izgleda tako. Imajte na umu da posle prirodnog porođaja u bolnici ostajete svega dva do tri dana i da ukoliko niste pre porođaja kupili sve što treba ili niste ništa vaša porodica će imati svega dva dana da to uradi uz raspremanje kuće, slavlje i dočekivanje rodbine i gostiju.

Takođe, kada dođete kući i dalje ćete biti iscrpljene i trebaće vam što više odmora i sna pored brige o bebi tako da je zaista dobro da spisak pripremite blagovremeno odnosno pre nego što uđete u deveti mesec ili da nabavite pre toga sve ili većinu stvari. Naravno, ovo se pre svega odnosi na one koje su prvi put trudne i nemaju iskustva niti stvari koje se starije dete ili deca prerasla.

Nosiljka za bebe

Dakle, prvo što treba da obezbedtie su nosiljka u kojoj ćete izneti bebu iz bolnice. Postoje meke i ravne nosiljke u obliku kolevke izrađene od futrovanog proštepanog materijala sa dnom unutar koga se nalazi deblji karton koji daje čvrstinu. Druge i praktičnije su nosiljke sinteze koje se mogu koristiti i kao auto sedište do godinu dana najviše. One su izrađene od plastike prekrivene tekstilnim materijalom i imaju blago zakrivljen oblik. Meke nosiljke su duplo i više jefitinije od sinteza.

Krevetac, dušek i ostalo

Druga bitna stvar je krevetac. Postoje razni kreveci, obični, oni sa fiokama kao i komodama koje idu uz njih i oni su naravno znatno skuplji. Koji ćete uzeti zavisi od vašeg ukusa i budžeta, ali svakako treba da obezbedite komode ili prostor u vašem ormaru za odlaganje odela za bebu ukoliko uzmete običan krevetac bez dodataka. Uz krevetac naravno morate kupiti i dušek čije cene dosta variraju u zavisnosti od kvaliteta izrade ali i od proizvođača odnosno brenda. Postoje dušeci sa žičanim jezgrom kao i oni napravljeni od memorijske pene koji su antialergijski i ja sam uzela taj. Takođe, postoje i dušeci sa kojih se skida navlaka koja se pere u mašini i oni su naravno skuplji.


Vodootporni čaršaf/podmetač za krevetac

Moja preporuka je da koji god dušek kupite uzmete i vodootporni odnosno gumirani čaršaf sa lastišem za krevetac jer se dešava da pelena propusti i da kroz odelo prođe na čaršaf i dušek ako nije zaštićen. Mojoj devojčici se dogodilo jednom da je prošlo, ali dušek je ostao suv zahvaljujući gumiranom čaršafu. Cena ovih čaršafa varira od nekih 600 do 2000, 2.500 dinara. Ja sam uzela najjeftiniju varijantu i to sasvim slučajno na preporuku prodavačice i prezadovoljna sam, a dobra stvar je što može i prati na 90 stepeni. Sa gornje strane je presvučen tankim frotirom, a sa donje tankom gumom odnosno mušemom i ja sam ga stavljala ispod običnog čaršafa tako da je sledeća stavka posteljina koja se uglavnom dobija zajedno sa jastukom i jorganom uz kupovinu ogradice za krevetac koja vam je neophodna.


Ogradice, posteljina

Ogradice mogu biti dvostrane i trostrane kao i one sa kojih se skida navlaka i pere (skuplja varijanta) iako se i one sa kojih se navlaka ne skida mogu prati na 40 stepeni i peglati na dvojci bez ikakvih oštećenja u šta sam se lično uverila. Imate i ogradice u kompletu i sa baldahinima koje su skuplje. Cena ogradica sa posteljinom varira od oko 2.000 do osam, devet hiljada dinara. Obavezno morate kupiti bar jedno ćebence, ne mnogo debelo, jer će vam trebati kada budete iznosili dete iz bolnice i inače kada ga budete vodili na kontrole ili napolje.

Pult i mušema za povijanje/presvlačenje

Za presvlačenje bebe treba da kupite srednju ili veću mušemu. Mušeme se lako održavaju iako se isprljaju, a preko njih tokom presvlačenje možete staviti tetra pelenu ili peškirić. Takođe, ukoliko ste u mogućnosti i imate prostora uzmite tvrdi pult za prevslačenje. Možete ga postaviti na krevetac, komodu ili sto. Spasiće vašu kičmu od preteranog savijanja, saginjanja i krivljenja prvih 5,6 meseci.

Pelene, krema, sapun, kadica i ostalo

Sledeća stavka su pelene Pampers ili neke druge kao i švedske i tetra pelene ukoliko ćete stavljati široki povoj što zavisi od prakse u bolnici. Za početak uzmite 5,6 švedskih i 10 do 15 tetra pelena. Kupite obavezno Pavlovićevu mast ili neku drugu kremu za bebe kao i bebi sapun i to medicinski koji je skuplji, ako ste u mogućnosti, jer je koža beba osetljiva i sklona isušivanju. Za kupanje pored sapuna biće vam potreban bar jedan veći peškir, dva, tri mala peškirića, plastična kadica ili korito i bokal za polivanje. Postoje peškiri za bebe sa kapuljačom mada možete kupiti i običan veći peškir u koji ćete umotati i telo i glavu bebe.

Uzmite i bebi vlažne maramice, ali izbegavajte da čistite njenu kožu sa njima jer koliko god da su meke i lepo mirišu isušuju i iritiraju je. Ja moju devojčicu kada se mnogo ukaki stavim pod srednji mlaz tople vode i isperem dobro ili naspem vodu u plastičnu posudu koju koristim samo u te svrhe pa natopim vatu u nju i očistim. Za previjanje pupka ukoliko to budete radili sami kod kuće trebaće vam male sterilne gaze, troprocentni hidrogen, povidon jod rastvor 10% i flaster i rastegljiva mrežica veličine 5 ili 6 koja se stavlja oko stomačića kako bi stegla gazu da ne spadne.


Flašice, laže, pumpica za nos, makazice za nokte

Za početak uzmite dve flašice i bar jednu lažu pa ukoliko bude bilo potrebe dokupićete. Postoje staklene i plastične flašice, zatim one sa anatomskom ili okruglom cuclom, sa širokim ili uskim grlom, sa cuclom od silikona ili od kaučuka, manje i veće. Vrste laže su iste kao vrste cucli. Trebaće vam i kutija i lanac za lažu. Neke bebe odmah prihvate flašicu i cuclu, neke kasnije, neke neće nikako. Nekim bebama odgovara anatomska cucla ili ona od kaučuka. Preporučuju se anatomske cucle zbog formiranja desni, zuba i vilice. Ista stvar je i sa lažama. Počnite sa njima, pa ako beba ne prihvata probajte sa okruglim ili sa onima od kaučuka. Kaučuk je mekši od silikona, ali njegova mana je što kupi mirise i "topi" se odnosno gubi oblik prilikom otkuvavanja i sterilizacije. Kada su flašice u pitanju moja preporuka su manje flašice jer su lakše za držanje i zauzimaju manje prostora u torbi kad idete negde, a beba retko jedu više od 150 ml za jedan obrok u prvih šest meseci. A čak i da im to nije dovoljno za pripremu dohrane treba vam minut, dva. Staklene su bolje za održavanje zbog sterilizacije i čišćenja četkom jer kod plastičnih mora da se vodi računa da ne budu izgrebane zbog otpuštanja štetnih materija mada sada nijedna flašica ne sadrži sporni i otrovni BPA sastojak. Prednost plastičnih je što su lakše za držanje i što ako ih ispustite vi ili beba kad bude veća neće se sigurno polupati. Uzmite i plastični stalak za sušenje flašica ili običnu plastičnu tacnu.

Pumpica za nos

Pumpica za nos je obavezna stvar koju treba da kupite jer se bebama stalno stvaraju slinice i zapušen im je nos.  Postoje obične pumpice koje imaju mehur (balon) koji je ispunjen vazduhom i koji po principu kompresije kada ga stisnete povlači iz nosića sekret i balce. Tu su i pumpice sa crevom koje na kraju ima plastično proširenje (otvor) koji vi stavite u usta, a pumpicu u bebinu nozdrvu i uvlačite vazduh kako bi izvukli sekret iz nosa. Električne pumpice su znanto skuplje, a postoje i one sa otvorom koji može da se prikači na usisivač što je mnogo efikasnije za izvlačenje sekreta iz nosa nego kad vi ublačite vazduh.

Uz pumpicu obavezno morate uzeti i fiziološki rastvor za bebe koji upakovan u male bočice sa suženjem na kraju koje može da se stavi u bebin nos i sa čepićem koji se lako skida. Još jednostavnija i povoljnija opcija je da kupite fiziološki rastvor u velikom pakovanju (infuzija) i manji špric sa iglom sa kojom ćete izvlačiti rastvor i ubrizgavati ga sa špricem u nozdrve. Kada je beba manja najbolje je da je stavite da legne na jednu stranu i sipate rastvor u nozdrvu, a potom je okrenete na suprotnu i ubrizgate ga u drugu nozdrvu. Kada beba počne da sedi rastvor joj možete usuti u obe nozdrve u sedećem položaju.

Makazice za nokte za bebe

Makazice za nokte su takođe neophodne jer bebama nokti rastu neverovatno brzo (ja mojoj maloj sečem na pet, šest dana), oštri su, a one se stalno grebu po licu. Postoje makazice i grickalice za bebe sa plastičnom zaštitom - graničnicima kako ih ne biste povredili i uhvatili kožu prilikom sečenja. Neki roditelji koriste i grickalice jer im makazice ne odgovaraju. Ja sam uzela jedan od jeftinijih setova za bebe sa makazicama, grickalicom i turpijom koju takođe koristim. Makazice su se pokazale kao odlične. Isečem brzo i lako i isturpijam posle oštre ivice i to dok je budna. Ona misli da se igram sa njenim prstima. Grickalica mi je preoštra za njene noktiće.

Odela, portikle, kapice

Ako niste dobili od nekog za početak kupite pet, šest odela i nekoliko benkica, bodija i čarapica. Najbolje je  da uzimate pamučna ili plišana odnosno ona koja su meka i udobna. Takođe, jednodelna odela, zeke i štramplice su praktičnija za oblačenje za male bebe.

Pošto bebe brzo prerastu garderobu, za svega mesec, dva, slobodno uzmite odela za broj veća. Kupite obavezno bar 5,6 portikli za početak jer bebe mnogo bljuckaju. Tokom spavanja stavljajte pamučne ili frotirske jer su mekše, a kada jedu možete gumirane i postavljene. Takođe, nabavite i dve, tri pamučne kapice koje ćete stavljati bebi na glavu posle kupanja i dvoje, troje rukavica da se ne bi grebala po licu ako vas je strah dok je beba mala da joj često sečete nokte.

Ovo su najosnovnije stvari koje treba kupiti za bebu po izlasku iz bolnice. U narednim postovima govoriću i o nabavci ostalih stvari za bebu i njihovoj upotrebi kao i nezi beba.

Коментари