Šta je sve potrebno poneti u porodilište?

Šta je sve potrebno poneti u porodilište? 

Čim uđete u deveti mesec već bi trebalo da imate pripremljenu torbu sa neophodnim stvarima za porodilište jer ako vam pukne vodenjak i krenu kontrakcije možda nećete imati vremena da kupite sve ili ćete u žurbi i panici zaboraviti nešto. Neke žene se porode pola sata nakon pucanja vodenjaka i dobijanja bolova, neke čak dan, dva kasnije, ali vi ne možete znati kada i kako ćete se poroditi osim ako nemate zakazan carski rez.

Dakle, prva stvar na spisku je torba u koju ćete staviti sve što vam je neophodno. Postoji veliki izbor tzv. torbi za mame. Sve su uglavnom većih dimenzija sa bar jednim džepom ili pregradom. Iznutra su postavljene se mekim tekstilom ili gumiranim materijalom, a spolja takođe mogu biti od mekog tekstila ili impregniranog platna. Imaju duži kaiš tako da ih možete nositi na ramenu ili preko ramena. Cene torbi se kreću od oko 1.000 do nekoliko hiljada dinara i možete ih kupiti u većini dečjih radnji, a gotovo sve se mogu prati na 30 ili 40 stepeni. Na slici ispod je moja torba koja je iznutra gumirana što je dobra stvar zbog održavanja i brisanja ako procuri flašica, termos ili bilo šta u tečnom stanju i koštala je oko 1.500 dinara, a uz nju u kompletu bila je i mala mušema, vrlo praktična za prepovijanje kada idete negde.

Torba od mekog platna gumirana iznutra 
Treba da ponesete bar dva, tri peškira, jedan veći za kupanje i dva manja, za lice i ruke. Naravno pored peškira treba da ponesete i sve vaše stvari za ličnu higijenu: sapun, kupku, četkicu i pastu za zube, češalj ili četku, vlažne maramice i obavezno gumicu i šnalu za kosu jer je morate vezati zbog bebe tokom podoja i inače. Bebama kosa ne sme da dodiruje lice ili da im upada u usta posebno jer većina novorođenčadi voli da vuče kosu i stavlja u usta. Ponesite i svoju spavaćicu i bade mantil posebno ako je hladnije vreme iako ih možda nećete koristiti jer u nekim porodilištima smete da nosite samo njihove spavaćice i mantile, ali o tome se možete raspitati ranije.

Pored stvari za higijenu ponesite dva pakovanja Plazme, dve flašice vode, sok u tetrapaku.

Ostale stvari najbolje je da kupite u apoteci jer ćete tamo naći sve na jednom mestu. Dakle, za povijanje bebe trebaće vam nekoliko pampersa i Pavlovićeva mast kao i vlažne maramice po potrebi. Nije na odmet da ponesete i jednu lažu ako beba bude htela da  je prihvati jer to je nekad najlakši način da je umirite.

Vama će biti potrebno bar dva pakovanja pamučnih mrežastih uložaka namenjenih porodiljama jer ne smete koristiti one sa plastificiranim ili sintetičkim materijalom tokom postporođajnog krvarenja da ne bi došlo do infekcije. Pored njih trebaće vam i pakovanje higijenskih mrežastih gaćica koje su rastegljive i učvršćuju uložak da ne ispadne, a dopuštaju da koža diše. U pakovanju ima oko desetak uložaka i košta oko 100 dinara, a gaćice su nešto skuplje. One se inače  mogu prati na 60 stepeni mada ih porodilje bacaju kada krv prođe na njih.

Po izlasku iz bolnice pored vašeg odela vaša porodica treba da donese odelo za bebu, najbolje jednodelno - zeke ili štramplice sa benkicom, a uz to obavezno kapicu i ćebence kao i nosiljku za iznošenje.




Коментари