Previjanje pupka kod beba

Previjanje pupka kod beba

Nakon porođaja dok ležite u porodilištu pedijatrijske sestre previjaće vašoj bebi pupak, a kada dođete kući to ćete raditi vi po instrukcijama koje vam da patronažna sestra koja po pravilo dolazi u posetu dan nakon izlaska iz porodilišta.

Za previjanje pupka potrebne su vam troprocentni hidrogen, 10 % rastvor povidon joda, male sterilne gaze (5x5), flaster, mrežica za previjanje veličine 6. Neke bebe su alergične na povidon jod pa u slučaju alergijskih reakcija ili ako vi to želite umesto povidon joda možete koristiti rastvor Oktenisept.

Pupak ćete previjati tako što pospete hidrogen po patrljku i ostavite da deluje (peni) nekoliko sekundi nakon čega ga izbrišete sterilnom gazom. Ne pravite nikakve nagle pokrete sa patrljkom odnosno podiginite ga samo onoliko koliko vam "on to dopušta" (osetićete sami gde koči) i okrenite blago u krug dva, tri puta dok posipate hidrogen. Ovo se radi kako bi patrljak što pre otpao odnosno kako bi njegov koren "olabavio". Ovaj postupak ponavljate tri puta nakon čega na pupak sipate malo povidon joda, a potom patrljak uvijete sa dve gazice pa preko stavite još jednu na koju ćete potom zalepiti flaster. Kako biste dovoljno učvrstili gazicu da ne spadne i ne odlepi se preporučuje se stavljanje rastegljive mrežice za previjanje koja se seče na odgovarajuću debljinu i lako se navlači i skida.

Ukoliko vam se dogodi da prilikom kupanja pokvasite patrljak, obavezno skinite gaze, posušite ga i ponovo previjte. Takođe, pampers pelenu obavezno presavijte ispod pupka kako urin iz nje ne bi slučajno nakvasio gazu. Švedske i tetra pelene stavljate preko pupka.

Prilikom posipanja hidrogena bebe neretko plaču zato što je hladan na šta one inače reaguju jer su tokom trudnoće navikle da budu u toploj materici. Kada patrljak otpadne ranu treba da previjate još 4,5 dana, a nakon toga pupak povremeno očistite sa sterilnom gazom natopljenu sa hidrogenom ili sa fiziološkim rastvorom. Umesto gaze možete koristiti i štapić za uši.

Patrljak većini beba otpadne nakon 7 do 10 dana po rođenju. Mojoj devojčici je otpao nakon 16 dana. Patronažna sestra je primetila da je koren patrljka prilično čvrst i napravila je tzv. štrajfnicu (traku od uvijene sterilne gaze dobro natopljenu sa povidon jodom) koja se obavija oko patrljka - od korena do vrha i drži se dva do tri dana kako bi ga što bolje sasušila.

Ukoliko ne otpadne nakon tri nedelje odnosno 21 dan bebu obavezno vodite na pregled u savetovalište gde će ustanoviti u kakvom je stanju patrljak odnosno da li možda nije počela neka infekcija i u tom slučaju najverovatnije ćete voditi bebu jednom do dva puta dnevno na previjanje u savetovalište.

Najčešće infekcije pupka su blenoreja (vlaženje pupka) i granulom (izraštaj u obliku zrna graška). Ove infekcije se uspešno i brzo leče i nisu opasne, ali je bitno da se na vreme obratite lekaru dok ne uznapreduju. O infekcijama pupka pisaću u nekom od narednih postova, a u ovom prenela sam vam svoje iskustvo sa previjanjem pupka i opisala postupak po instrukcijama koje sam dobila od patronažne sestre.

Коментари