Ističe poslednji rok za povraćaj PDV-a na bebi opremu


Ističe poslednji rok za povraćaj PDV-a na bebi opremu 

Prema zvaničnom saopštenju na sajtu Poreske uprave Republike Srbije poslednji rok za predaju fiskalnih računa u cilju ostvarivanja refundacije PDV-a na opremu, pelene i hranu za bebe počeo je prvog i traje do 15. februara. 

Procedura je ista kao i prethodnih godina. Treba da predate popunjen zahtev za refundaciju PDV-a koji možete dobiti u filijali Poreske uprave u vašoj opštini ili ga možete preuzeti sa sajta poreske uprave u PDF formatu. U ovom zahtevu popunjavate osnovne lične podatke roditelja odnosno staratelja  kao i deteta odnosno vaša imena i prezimena, adrese i matične brojeve (JMBG) na osnovu kojih će nadležni organi imati uvid koliki su prihodi roditelja kao i vrednost njihove imovine. Uz zahtev predajete original fiskalne račune, njihove fotokopije kao i ispisane brojeve fiskalnih isečaka - oznaka БИ: koja se nalazi u njihovom dnu. 

Zakonom je predviđeno da roditelji odnosno staratelji mogu da ostvare pravo na refundaciju PDV-a ako njihova ukupna primanja u godini koja prethodi predaji zahteva nisu veća 1.028.970,29 dinara kao i ako vrednost njihove imovine nije veća od 25.081.150,62 dinara.
Povraćaj PDV-a može se ostvariti u ukupnom iznosu do 75.029,08 dinara i to 42.873,76 dinara do detetove prve godine i 32.155,32 do detetove druge godine života.
PDV se vraća na kupovinu adaptiranog mleka za odojčad, kašica za bebe, pelena, kolica i kreveca za bebe kao i auto sedišta i hranilica. 

Pravo na refundaciju PDV-a se ukida jer od prvog jula stupa na snagu novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom kako je navededno u saopštenju na sajtu Poreske uprave. O novom zakonu i njegovoj primeni više u nekom od narednih postova. 


Коментари