Dabl (double) test u trudnoći - kada se radi , kako i cena?

Dabl (double) test u trudnoći - kada se radi i kako i cena?

Dabl (eng. double) test je prenatalni test koji se radi između 11. i 14. nedelje trudnoće sa ciljem da se odredi stepen rizika mogućih anomalija kod ploda. Dabl test je osnovni skrining test i ukoliko pokaže visok rizik rade se dodatne analize koje će pokazati da li postoji neka neka anomalija i ako postoji koja je u pitanju. Dakle, dabl test nije dijagnostički odnosno njime se ne utvrđuje da li plod ima neki sindrom ili deformitet i koji već se samo određuje procenat rizika za njihov nastanak.

Dabl test predstavlja kombinovanu metodu odnosno sastoji se iz dve analize: ultrazvučnog pregleda nakon kog trudnica istog dana vadi krv. Rezultati biohemijske analize krvi se upoređuju sa parametrima sa ultrazvučnog snimka i podacima o trudnici i trudnoći nakon čega se izračunava stepen rizika od eventualnih anomalija.

Parametri za dabl test

Parametri ultrazvučnog snimka za double test

Ginekolog će prilikom ultrazvučnog pregleda pored određivanja kalendarske i ultrazvučne nedelje trudnoće koje bi trebalo da se poklapaju sa eventualno nekoliko dana razlike, utvrditi veličinu i izgled ploda i njegovu morfologiju odnosno da li ima sve organe i da li su dovoljno razvijeni za taj period trudnoće.

Dva glavna parametra za dabl test kod ultrazvučnog pregleda su postojanje nosne kosti (nasal bone) koja se kod ploda koji ima neki sindrom mnogo sporije formira i tek kasnije nastaje. Drugi parametar koji će ginekolog izmeriti je debljina tzv. nuhalnog nabora odnosno vratne brazde u kojoj se nakuplja limfa, a njena oznaka na dabl testu je NT - skraćenica od nuchal translucency. Kod fetusa sa genetskim poremećajima brazda je dosta deblja što može ukazivati na postojanje Daunovog sindroma ili neke druge anomalije. Normalna debljina nabora u periodu kad se radi dabl test je do tri milimetra. Ukoliko je ipak deblji od toga trudnica će najverovatnije dobiti uput za amniocentezu (punkcija plodove vode iz materice pomoću šuplje igle) koja se radi u nekim ginekološko-akušerskim kliničkim centrima Srbije i nju pokriva zdravstveno osiguranje odnosno besplatna je ili će ako to ne želi biti upućena da radi savremene analize krvi koje se plaćaju u specijalizovanim privatnim laboratorijama.

Analiza krvi za dabl test

Nakon ultrazvučnog pregleda trudnica istog dana treba da ode u laboratoriju i izvadi krv radi biohemijske analize čiji rezultati će se kao što sam već napisala upoređivati sa izmerenim parametrima sa ultrazvučnog pregleda. Kod biohemijskog nalaza određuje se količina fb-hCG i AFP odnosno PAPP-A hormona. Navedeni parametri se upoređuju i sa podacima o trudnici i trudnoći dobijenim iz upitnika (formulara) koji je popunila trudnica ili laborant na osnovu njenog iskaza.

Traženi podaci su koliko trudnica ima godina i kilograma (trudnica mora da se izmeri tog dana u ginekološkoj ambulanti ili u laboratoriji), zatim koja je trudnoća po redu, da li je u pitanju blizanačka trudnoća s obzirom na to da se svaka trudnoća sa dva ili više fetusa svrstava u rizične, da li je u pitanju trudnoća nastala prirodnim začećem ili veštačkom oplodnjom (VTO), da li je već rađala dete sa anomalijama kao i da li je pušač i dijabetičar. Uzeti podaci se upoređuju sa rezultatima analize krvi i parametrima sa ultrazvučnog slika i na osnovu toga se određuje stepen rizika od mogućih anomalija kod ploda.

Postoje takođe i tripl i kvadripl testovi koji su slični dabl testu i rade se u kasnijem periodu trudnoće ako rezultati dabl testa nisu bili dobri ili ako ginekolog na osnovu pregleda posumnja na mogući rizik za nastanak nekog genetskog poremećaja. Ovi testovi takođe spadaju u skrining analize odnosno njima se ne uspostavlja dijagnoza već se procenjuje stepen rizika od anomalija, ali se dosta ređe primenjuju odnosno samo u slučajevima kada su rezultati double testa loši. Trudnice neretko odmah dobijaju upute za amniocentezu ako dabl - double test pokaže visok stepen rizika. Amniocenteza je najpouzdanija metoda utvrđivanja anomalija - gotovo 100 % iako može biti rizična za trudnoću i plod jer predstavlja punkciju plodove vode iz materice pomoću specijalne igle. Na osnovu uzorka plodove vode rade se analize i dobijaju se precizni rezultati. 

Rezultati double testa - u pravugaonicima su prikazani procenti (stepeni) rizika od nastanka anomalija


Moje iskustvo sa dabl testom i opšti utisak

Ja sam dabl test radila u 12. nedelji i stepen rizika bio je nizak odnosno 1:8525 što znači da jedan od 8525 fetusa sa datim parametrima može imati neku anomaliju. Rizičnim se smatra razmera u stotinama npr. 1:500 odnosno sve što je ispod jednog u hiljadu slučajeva dok se svi rezultati ispod 1:100 smatraju svrstavaju u visoko rizične.

Na osnovu razgovora sa drugim trudnicama i porodiljama koje su radile dabl test kao i na osnovu  čitanja iskustava žena sa dabl testom na nekoliko foruma mogu da kažem da loši rezultati dabl testa ne moraju ništa da znače odnosno da možete roditi potpuno zdravo dete. Dodatne analize svakako treba da uradite ukoliko je utvrđen visok rizik od genetskih poremećaja. Od muževljevog druga žena imala je loš nalaz dabl testa i radila je savremenu analizu krvi u privatnoj laboratoriji koja je pokazala da plod nema nikakvu anomaliju i rodila je naravno zdravog dečaka.

Dabl test može se raditi besplatno na osnovu uputa samo u određenim ginekološko-akušerskim kliničkim centrima Srbije gde su uglavnom velike gužve i čeka se na zakazivanje. U privatnim laboratorijama test košta oko 2.500 dinara i rezultati su gotovi za dan, dva.


Коментари