Koji su simptomi trudnoće?

Koji su simptomi trudnoće?

Simptomi trudnoće variraju od žene do žene. Pored najčešće navođenih jutarnjih mučnina i povraćanja, koji kod nekih trudnica u potpunosti izostanu, postoji i niz drugih simptoma. Ako već sumnjate na trudnoću prvi siguran znak je svakako kašnjenje menstrualnog ciklusa. Ipak, ukoliko tek treba da dobijete za dve do tri nedelje treba da oslušnete svoje telo i obratite pažnju i na ostale pokazatelje. 

Otečene i napete grudi i tamne bradavice 

Kod nekih žena simptomi trudnoće i PMS-a su vrlo slični, ali ipak nisu isti. Tako na primer bolne i otečene grudi, kao jedan od najčešćih simptoma PMS-a, mogu biti i znak trudnoće, a razlika je u tome što su grudi uglavnom bolnije na dodir nego uobičajeno dok osećaj napetosti u njima ne prolazi. Takođe, bradavice postaju tamnije zato što hormonske promene usled trudnoće utiču na melanocite, pigmentne ćelije koje se nalaze u njima. 


Bolovi i implantacijsko krvarenje

Tup bol kao pred mesečni ciklus kao i oštar u vidu probadanja, narodski rečeno žiganja ili grčeva u jajnicima jačeg inteziteta nego inače još je jedan od čestih simptoma rane trudnoće. Kod nekih žena može se pojaviti tzv. implantacijsko krvarenje koje nastaje prilikom usađivanja embriona u zid materice. Ovo krvarenje javlja se od šestog do dvanaestog dana nakon začeća i uglavnom traje oko 5,6 dana iako je u mom slučaju trajalo devet dana tako da zaista nema pravila kod prepoznavanja jasnih simptoma trudnoće. Implantacijsko krvarenje je braonkaste ili svetlo crvene boje i  znatno je slabijeg inteziteta nego menstruacija.

Često mokrenje

Na početku, a i kasnije tokom trudnoće često se javlja potreba za mokrenjem jer bubrezi rade brže zbog čega se urin brže izlučuje. Takođe, materica usled širenja pritiska bešiku zbog čega ona mora češće da se prazni. 

Umor, malaksalost, vrtoglavica 

Mnoge trudnice na početku trudnoće osećaju se umorno i malaksalo i spava im se, a neke čak imaju i blage vrtoglavice. Ovi simptomi se mogu javiti već dve nedelje nakon začeća jer embrion uzima iz vašeg organzima hranljive materije, a istovremeno dolazi i do promena u ravnoteži hormona. 

Blago povišena telesna temperatura 

Tokom procesa ovulacije temperatura tela raste za oko pola stepena i vraća se u normalu čim počne menstrualni ciklus dok je u ranoj trudnoći temperatura stalno povišena. 


Glavobolje i promene raspoloženja

Glavobolje kao i česte promene raspoloženja se uglavnom javljaju u šestoj nedelji trudnoće kao posledica sve veće količine BETA HCG hormona koji je glavni indikator trudnoće prilikom rađenja kućnih testova iz uzorka urina ili iz krvi u laboratoriji. 


Zatvor i oticanje stomaka i nogu

Hormonske promene usporavaju metaboličke procese zbog čega dolazi do nakupljanja tečnosti u telu, posebno u abdominalnom delu na početku trudnoće zbog čega ćete imati problem da obučete pantalone ili neki drugi uzan odevni predmet. U zavisnosti kakav vam je inače metabolizam i koliko tečnosti uzimate problem sa zatvorom možete imati tokom cele trudnoće. Takođe, od četvrtog, petog meseca trudnoće kod velikog broja trudnica dolazi do oticanja nogu usled nagomilane tečnosti u njima i pritiska telesne mase prilikom hodanja.

Bolovi u leđima koji ne prestaju

Tokom trudnoće dolazi do promena u centru za ravnotežu zbog čega se u donjem delu leđa tzv. krstima, posebno tokom spavanja u jednom  položaju, javlja bol koja traje i po nekoliko sati.

Mučnina i povraćanje 

Mučnine i povraćanje se kao i glavobolje se uglavnom ne javljaju odmah na samom početku. Neke trudnice imaju samo osećaj mučnine ujutru ili predveče, uveče dok neke i povraćaju i imaju pojačanu osetljvost na određene mirise hrane pa ne mogu da jedu sve jer im određene namirnice izazivaju mučninu i gađenje. Ja sam imala mučnine uglavnom predveče oko pet, šest časova i samo jednom sam povratila. 
Mučnine i povraćanje najčešće traju oko mesec, dva mada kod nekih trudnica mogu se odužiti i do petog, šestog meseca, a ima slučajeva gde tek počinju u šestom ili sedmom mesecu trudnoće. Za suzbijanje mučnine najbolje je jesti neki nemasni odnosno posni ili integralni keks kao i orašaste plodove (badem, lešnik) ili kikiriki i semenke i piti čaj od kamilice ili nane. Gazirane i slatke napitke kao i tešku i masnu hranu treba izbegavati. 

"Kiseli krastavčići" i druge nagle želje za hranom

Poznato je da se trudnicama traži kisela hrana (čuveni kiseli krastavčići) zbog pojačane potrebe organizma za karbonatima i drugim hranljivim supstancama koje obezbeđuju neophodnu energiju. Tako je moja tetka morala u sred noći da ode do marketa i kupi džem od šipka koji je otvorila dok je čekala na redu u kasi jer nije mogla da izdrži, a koleginica je zvala muža da izvadi iz zamrzivača crvene pečene paprike jer je umirala od želje da ih proba. Da, da to je to čuveno drugo stanje. 

Testovi na trudnoću

Kako biste bili sigurni da li ste trudni najbolje je da uradite test na trudnoću. Testovi koje možete kupiti u apotekama pokazaće vam pravi rezultat desetak dana do dve nedelje nakon začeća i kasnije naravno dok pre toga mogu biti lažno negativni. Ovi testovi mere nivo BETA HCG hormona u urinu pomoću test traka. Ovaj hormon se sa odmicanjem trudnoće luči u sve većoj količini, a najviše od devete do trinaeste nedelje. 


Testovi u apotekama koštaju od oko 200 do 1000 dinara u zavisnosti od preciznosti mada su svi tačni ako se rade 15 dana posle začeća. Još sigurnija metoda sa kojom takođe dve nedelje nakon začeća možete utvrditi da li ste trudni je laboratorijska analiza količine ovog hormona u krvi. Laboratorijski nalaz BETA HCG hormona košta od 800 do 1000 dinara i on utvrđuje tačnu količinu ovog hormona za razliku od kućnih testova koji samo ukazuju da li ste trudni ili ne. Ultrazvučni pregled tek tri  nedelje nakon začeća može pokazati da li ste trudni ili ne. 






Коментари